De waarde van een tuin kun je vanuit verschillende perspectieven bekijken.
Ten eerste is het ruimte, en ruimte is schaars in de randstad. Heel wat mensen moeten het zonder tuin stellen en zijn dit voorjaar op zoek gegaan naar een moestuin. Bij de meeste complexen zijn inmiddels lange wachtlijsten.

Als je wel de gelukkige bezitter bent van een tuin achter je huis, wat kun je daar dan mee doen? Voor steeds meer (jonge) mensen lijkt betegelen, een kapschuur met een weerbestendig bankstel en barbecue synoniem voor het begrip tuin.

Die buitenruimte biedt echter kansen om je eigen groene paradijs te creëren. Een plek die leeft, en ruimte biedt voor mens, plant en dier. Er is iets te beleven voor alle zintuigen: je ruikt bloemen, je hoort een egel scharrelen, het zoemen van bijen en het ruisen van bladeren in de wind. Je groene tuin is minder warm dan een betegelde tuin, maar als je het toch nog te warm vindt heb je een koele plek onder de boom. Je ziet ‘s morgens de glinsteringen van dauw op de planten. De schakeringen in kleur van bloemen en bladeren in het ochtend- en avondlicht. De vlinders die je tuin bezoeken voor nectar of om hun eitjes op de waardplanten af te zetten, de bruine kikker die achter de slakken aanzit, de zwaluwen die vlak boven je tuin scheren om de vliegende mieren te vangen.
Natuur, zo dicht bij huis , is van onschatbare waarde.