De titel van deze post verwijst naar een sketch van Toon Hermans waarin hij auditie doet met dit liedje maar niet verder komt dan “Wat ruist er door het struikgewas…” Hij weet niet meer wat het is, alleen dat het een klein dun dingetje is. 

Met de app Obsidentfy kun je alles in je tuin identificeren: vogels, wilde planten en insecten. Ik gebruik hem al een tijdje en leer steeds meer over allerlei insecten die in mijn tuin leven. 

Al een paar dagen dacht ik: “Ik moet nou toch echt die eerste rijpe bramen eens plukken.’ Maar steeds vergat ik het, tot vanavond. Met een bakje om ze in te doen stapte ik over de planten in de border heen naar de erfafscheiding om ze te plukken. Hé!  Wat gek….Ik had er toch veel meer gezien? De oogst was mager: drie min of meer rijpe bramen belandden in het bakje. Op de stenen van het terrasje in de buurt van de braam zag ik klodders donkere vogelpoep met pitjes er in. Ja hoor, de vogels waren me voor geweest reageerde ik eerst een beetje geërgerd. Maar toen dacht ik aan die voddenbaal van een merel die ik vanaf het voorjaar steeds in mijn tuin zie scharrelen. Eerst had hij alleen wat los pluis aan de flanken zodat het leek alsof hij te vroeg in de rui was. De afgelopen maanden ging het van kwaad tot erger en de laatste keer dat ik hem zag was hij niet meer om aan te zien.  Zijn borst was zo goed als kaal waardoor hij op een geplukte krielkip leek. Als deze zielepiet zich tegoed heeft gedaan aan die gezonde, onbespoten bramen, dan kan het misschien toch nog goed komen met hem.

Een impressie van mijn waarnemingen in juni en juli, geïdentificeerd met Obsidentify.