Een groene tuin biedt een leefgebied aan allerlei insecten zoals bijen, kevers en bodemdieren. Sinds ik mijn tuinblog schrijf ben ik gaan letten op de verschillende dieren die ik op deze 50 m2 tuin tegenkom. Gaandeweg leer ik ze van elkaar te onderscheiden en probeer ik ze te determineren.

Wantsen

Vlinders

Bijen

Haantjes

Het leliehaantje is een lastige kever als je lelie’s of Kievitsbloemen in je tuin hebt. Hij maakt er gatenkaas van en smeert zijn uitwerpselen aan de onderkant van de bladeren, waarin de eitjes gelegd worden. Als je hem probeert te vangen laat hij zich snel vallen. Hij valt daarbij op zijn rug, zodat je vanwege zijn zwarte onderkant het nakijken hebt. Voor zover ik weet heeft hij, behalve mij, geen natuurlijke vijanden.

Spinnen

De linker spin heeft een mooi web geweven op een blad en een holletje waar hij bij gevaar in kan vluchten. De hooiwagen is officieel geen spin. De donkere spin rechts is een schorsamarpissa. Gekke naam wel…. Het is een springspin die je behalve in de tuin ook wel binnen bij de ramen kunt vinden.

Overige insecten

De windevedermot heb ik vaak gezien zonder te weten dat het een mottensoort is. De waardplant, dit is de plant waar de rupsen op leven, is de lastige haagwinde. Eet maar flink door rupsen!

Een tuin zonder het gezellige getjirp van sprinkhanen mist het ultieme zomergevoel! Er was er één naar binnen gesprongen. Ik wist niet hoe snel ik een glas moest pakken en over hem heen moest zetten. Mij een beetje uit mijn slaap houden zeker….Naar buiten jij!