In de jaren tachtig ben ik een keer naar de keukenhof geweest. Na dit bezoek hoefde ik niet meer zonodig. Het is gewoon “too much,” ook al hou ik erg van bloembollen omdat mijn vader in de jaren 60 en 70 tulpen kweekte. Het park was oorspronkelijk een kasteeltuin. In 1857 is deze omgevormd tot een tuin in engelse landschapsstijl, ontworpen door landschapsarchitect Zocher. Hij ontwierp onder anderen ook het Vondelpark. De keukenhof in zijn huidige vorm is in 1949 als tentoonstelling ontstaan op initiatief van bloembollenkwekers en -exporteurs. Met als doel om in een paar maanden tijd te laten zien tot welk moois de Nederlandse sierteelt in staat is. De negatieve kanten van de reguliere bloembollenteelt worden uiteraard niet belicht. Elk jaar worden nieuwe ontwerpen gemaakt en ik neem aan dat alle gebruikte bloembollen worden weggegooid. Wat een verspilling en dat elk jaar weer…

Ik heb mijn eigen miniatuur- keukenhof maar dan een stuk losser van opzet. Verschillende soorten bollen en vaste planten staan kris-kras door elkaar. Het zijn bollen die jarenlang terugkomen en een aantal soorten verwildert ook, zoals Camassia, crocussen en botanische tulpjes. Soms blijkt een gekozen kleur niet zo te matchen met wat er al stond en dan verhuizen deze bollen naar het plukdeel in de moestuin.

Aan weggooien doe ik niet. Ook koop ik geen bloembollen meer uit de reguliere teelt. Sinds ik lid ben van Velt(Vereniging voor ecologisch leven en tuinieren) bestel ik daar mijn bollen via een gezamenlijke aankoop. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat bloembollen veel pesticiden bevatten hetgeen niet alleen schadelijk is voor bijen en insecten, maar ook voor omwonenden van kwekersvelden. De ziekte van Parkinson wordt al langer hiermee in verband gebracht. Bloembollen bevatten vaak het bestrijdingsmiddel imidacloprid dat verantwoordelijk wordt gehouden voor de sterfte van bijen. Lees hieronder een onderzoek uit 2021.

https://www.pan-netherlands.org//wp-content/uploads/2021/11/bloembollen-rapport-update-15-november.pdf

De lente is een heerlijke tijd voor mensen met een tuin. Tenminste, als je geen steenwoestijn hebt maar planten. Na de bollen nemen de vaste planten het over. En dan moet de zomer nog beginnen.

Wil je ook een lentetuin volgend jaar? Vraag dan gratis advies aan de Goudse Tuinambassadeurs.