Werden we in de natte lente van vorig jaar geplaagd door grote aantallen slakken, dit voorjaar zien we veel bladluizen door de extreme droogte. In mijn tuin zie ik ze vooral op de rozen, akeleien en hibiscus. De planten lijken er geen last van te hebben want ze staan er goed bij. 

Dat er nu zo’n explosie van bladluizen is heeft verschillende oorzaken. Droogte  en hoge temperaturen zijn de belangrijkste. Door de warmte vermenigvuldigen de beestjes zich sneller en omdat flinke buien uitblijven spoelen ze niet van de planten. 

Een andere oorzaak die het optreden van bladluis bevordert is het overmatig gebruik van meststoffen. Planten groeien daardoor snel. Luizen zijn gek op die slappe, sappige stengels. De meeste planten die je in het tuincentrum koopt zijn in een korte tijd onder de meest kunstmatige omstandigheden opgekweekt. Dat wil zeggen buiten het natuurlijke groeiseizoen van de plant om. Ze zitten vaak onder de bestrijdingsmiddelen en zijn voorbestemd tot een kort leven.  Ze zijn immers vatbaar voor allerlei ziektes en plagen omdat ze geen tijd hebben gehad om op een natuurlijke manier tot wasdom te komen. Het zijn dus letterlijk kasplantjes.

Dit voorjaar lijken we niet te ontkomen aan een bladluizenplaag, ook al hebben we een natuurlijke tuin met veel verschillende planten, bloemen en een gezonde bodem. Onder normale omstandigheden blijft het luizengespuis in zo’n tuin binnen redelijke grenzen. Natuurlijke vijanden als het lieve-heers-beestje en haar larve, een soort “draakje” kunnen per dag heel wat bladluizen kwijt. Maar ook de larven van sommige zweefvliegen zijn de natuurlijke belagers van de bladluis. Klik op onderstaande link om meer te lezen over bladluis-etende zweefvlieglarven. 

https://www.bestuivers.nl/zweefvliegen/zweefvliegenportretten/bandzweefvliegen

Andere vijanden van de bladluis zijn de oorwurm en larven van de gaasvlieg. Behalve voor deze insecten zijn bladluizen ook voedsel voor babymussen en -mezen. Kijk maar eens in je tuin hoe vooral koolmezen plant voor plant afstruinen op zoek naar een lekker hapje voor hun kroost.

Veel mensen vinden bladluizen op hun tuinplanten een vies gezicht en proberen er vanaf te komen. Ze maken, net als ik vroeger deed, een sopje van groene zeep en spiritus. Maar daarmee haal je het voedsel weg van de belagers van bladluizen. Maar ook een belangrijke voedselbron voor jonge vogels terwijl er toch al zo weinig andere insecten zijn. Meestal lost het probleem zich vanzelf wel op en komen de rozen gewoon in bloei. Terwijl de natuur aan het werk is, kunnen wij een luizenleven hebben in de tuin!