De dag van de biodiversiteit viel dit jaar op een mooie zonnige zondag, waardoor er in mijn groene tuin veel kruipends, zoemends en zwevends te bewonderen was. 22 Mei is door de Verenigde Naties uitgeroepen tot de Internationale Dag van de Biodiversiteit. 

Sinds tientallen jaren neemt wereldwijd de verscheidenheid van planten en dieren af en raakt de aarde uitgeput. En dat terwijl wij mensen voor ons voortbestaan afhankelijk zijn van planten, dieren, bacteriën en schimmels. Wij kunnen niet zonder natuur, maar de natuur kan heel goed zonder ons. Moeder aarde zou een stuk beter af zijn zonder de mens die de aarde uitholt met het delven van grondstoffen, het dumpen van afval in arme landen, het kappen van oerwouden om het vee in het westen te kunnen voeden met soja, de uitstoot van teveel CO2 waardoor inheemse planten en de daarvan afhankelijke diersoorten verdwijnen en ga zo maar door. 

Drie jaar geleden startte het Deltaplan Biodiversiteit. Daarbij sloten onder anderen partners uit de agrarische sector en RABO bank zich aan waardoor ik me afvroeg of dat niet vooral greenwashing betekende: je groener voordoen dan je als bedrijf bent. Zij hebben immers geen belang bij verandering. Zembla deed daar onderzoek naar en dat leverde een kritische documentaire op die je terug kunt zien door op onderstaande link te klikken:

https://www.npostart.nl/zembla/25-03-2021/BV_101404408

Particuliere tuinbezitters kunnen ook helpen de biodiversiteit te herstellen. Elke tuin met een verscheidenheid aan langdurig bloeiende planten kan de basis zijn voor een biotoop waarin insecten en andere dieren kunnen leven. Want met insecten komen ook de vogels, op zoek naar voedsel, weer in je tuin. Zelfs een kleine border met de juiste planten kan al een stapsteen zijn voor bijen die van tuin naar tuin hoppen, op zoek naar voedsel. 

Met behulp van de handige app Obsidentify leer je om welk insect het gaat. Ik wist niet dat er zoveel verschillende beestjes in mijn tuin leven!

Hieronder een impressie van de insecten die ik dit jaar in mijn tuin zag. 

Schaakbord lieveheersbeestje
Groene struiksnuitkever