Terwijl de éne helft van Nederland de tuin groener inricht om wateroverlast en hitte tegen te gaan, doet de andere helft zijn best om al het groen uit de tuin te verwijderen en deze vol te leggen met tegels.
Ongeveer de helft van alle particuliere tuinen in Nederland is bestraat. In totaal is dat een oppervlakte van 56000 hectare, ruim 10 keer de oppervlakte van de Hoge Veluwe.
Bij een aantal hoveniers lijkt het een “men vraagt en wij draaien.” Mensen willen dat nu eenmaal is vaak het argument. De tuinbranche heeft een paar goede jaren achter de rug, met name de afdelingen zwarte stenen, doodhout en plastic meubels. Als een hovenier geen groen meer aanlegt is hij tot een stratenmaker verworden. En over een aantal jaren misschien wel stratenmaker op zee als West- Nederland natte voeten begint te krijgen.
De goede niet te na gesproken maar ik vind dat de hovenier, net als de hele tuinbranche een verantwoordelijkheid heeft als het gaat om de klimaatproblematiek en verlies van biodiversiteit. Hoveniers met liefde voor hun vak zullen een opdracht van zwarte gemaksbakken meestal weigeren.
Ik kwam een tijd geleden bij een podcast terecht met het woord tuin in de naam. Het gesprek ging over tuintegels, overkappingen, verlichting en tuinmeubilair, maar geen woord over planten. Alles was mogelijk volgens de spreker. Het was in feite één grote marketing om de tuinen van groen te ontdoen.
Op Instagram zag je veel cowboys die zich als hovenier opwierpen tijdens de lockdown, waarin iedereen zijn tuin wilde opknappen, meestal dus betegelen.
Kijk maar eens op Onderhoudsarmoe. Wees gewaarschuwd: ondanks dat het soms hilarisch is stemt het niet vrolijk. Hoe is die verstening ontstaan? Hebben mensen zo weinig fantasie? Staan ze zo ver af van de natuur? Is hun leven zo druk dat er geen tijd overschiet om een beetje met de tuin bezig te zijn? Of hebben ze weinig kaas gegeten van een tuintje onderhouden? Dit kan allemaal een rol spelen.
Onderzoek laat zien dat mensen zich beter voelen in een groene omgeving. Ziekenhuizen en instellingen richten de omgeving groener in omdat mensen daardoor sneller opknappen. Waarom zou dit anders zijn voor de gemiddelde burger met een tuin?
Lees meer door op onderstaande link te klikken.
https://www.elca.info/doc/Groen%20en%20zorg.pdf
Ik vraag me af of mensen echt blij kunnen worden van een stenen tuin. Als dat je uitzicht in de winter is kan ik me dat nauwelijks voorstellen. Kennelijk weegt het schrikbeeld van het moeten onderhouden van de tuin zwaarder. Terwijl je met een onderhoudsvriendelijke tuin weinig tijd kwijt hoeft te zijn en je in veel plaatsen ideeën hulp en advies kunt krijgen van de tuinambassadeurs van Stichting Steenbreek.
Er schuilt geen schoonheid in een dode, stenen tuin. Esthetiek is voor mij persoonlijk een belangrijk motief om voor een levende tuin te kiezen, afgezien van het klimaat en de biodiversiteit. Ik kan genieten van de kleur van bloemen, het licht dat er op valt, de dauwdruppels die glinsteren in het morgenlicht, de dieren die er een leefgebied vinden. Ik vermoed dat veel mensen nooit op deze manier naar een tuin hebben gekeken.
Wie nog twijfelt kan onderstaande vragen voor zichzelf beantwoorden. Bij 3 of meer keuzes voor rechts: kijk voor inspiratie en advies op de site hieronder:
https://maakgoudaduurzaam.nl/groen/tuinambassadeurs