De daglelie of Hemerocallis is een probleemloze plant voor een plek in de zon of halfschaduw. In tuin- boeken staat dat hij van enigszins vochtige grond houdt maar mijn ervaring is dat hij best wat droogte verdraagt. 

Er zijn enorm veel geknutselde cultivars op de markt. Je hebt kleine en grotere soorten naast allerlei bloemkleuren en vormen. De sierlijkste vind ik de spiderlelies met puntige, omgeslagen bloembladeren. Je hebt ook rondere vormen en dubbele die nogal plomp aandoen. 

Er zijn daglelies die in de winter hun blad houden maar als het streng vriest dan zal al het groen bovengronds afsterven.De meeste soorten verliezen hun blad in de winter. Deze zijn beter tegen vorst bestand. 

Ik heb 3 soorten daglelies: de kleinste is Stella d’Oro, warm geel van kleur en bloeit vanaf mei een aantal maanden.  De grootste  die ik heb is Crimson Pirate met zijn grote scharlaken rode bloemen. Hij bloeit vanaf  juni. De gele Hemerocallis Citrina, een licht-gelere dan de Stella d’Oro,  zit er qua hoogte tussen in en geurt heerlijk. Hij bloeit korter, een week of twee vanaf mei. 

Het blad van daglelie’s is grasachtig en fris – groen in het voorjaar. De bloemen zijn eetbaar, al vind ik dat eigenlijk zonde. Je kunt er een culinair hoogstandje van maken door bloemen te vullen met zachte kaas of ijs,  maar ook kun je de bloemen toevoegen aan een salade voor een exotische touch. Bij restaurant het IJsselhuis in Gouda hebben ze een tuin waar ze daglelies plukken om een gerecht extra te versieren.  De variëteiten met dubbele bloemen schijnen niet eetbaar te zijn. Kortgeleden was ik in Duitsland in het Grugapark waar de gids demonstratief een grote bloem in zijn mond stopte en ons aanspoorde dat ook te proberen. De smaak was verrassend lekker: knapperig en iets citroenig. Ik las op de Belgische site van Yggrassil die permacultuur propageert, dat bloemen extra voedingswaarde hebben: de zogenaamde fytonutriënten, waarvan flavonoïden waarschijnlijk de bekendste zijn. Voorwaarde is wel dat de planten zonder gif zijn gekweekt. Anders gaat het gezondheidsverhaal uiteraard niet op. Het eten van bloemen is de laatste jaren een hype aan het worden. 

Je kunt de hemerocallis ook als snijbloem voor op de vaas gebruiken.

Crimson Pirate

De daglelie combineert goed met een heleboel andere planten, zoals Hosta en siergrassen.

Je kunt ze ook in een bak zetten. Vergeet dan niet regelmatig water te geven en in maart wat beendermeel. Ze zullen dan elk jaar dankbaar bloeien.