Tuinen zeggen iets over hun eigenaren. Ik denk dat de inrichting van de tuin vaak weergeeft hoe de eigenaar in het leven staat. Ik bedrijf nu misschien wel een beetje psychologie van de koude grond, maar wat ik heb geleerd in mijn vak als muziektherapeut is dat mensen met hun muzieksmaak of door de manier waarop ze muziek maken iets van zichzelf laten zien. Muziekmaken is namelijk vormgeven, en je tuin inrichten is dat in feite ook. Als je gezond van lijf en leden bent en een tegeltuin aanlegt, ben je waarschijnlijk niet erg avontuurlijk. Het kan ook zijn dat je weinig binding hebt met de natuur. Er zijn relatief veel mensen die bang zijn voor beestjes, of dat de tuin hen letterlijk boven het hoofd groeit. Ik krijg sterk de indruk dat een groot deel van de tegeltuin bezitters zich niet bewust is van het effect van een versteende omgeving en alleen maar de voordelen voor zichzelf ziet, namelijk geen onderhoud. Maar dat berust op een vergissing. Een betegelde tuin moet in verzakkende veengebieden zoals Gouda regelmatig worden opgehoogd. In een tuin met planten speelt dat probleem minder. Ook zullen er onkruiden gaan groeien tussen de tegels. Een tegeltuin is dus bepaald niet onderhoudsvrij en regelrecht onaangenaam om in te vertoeven in een warme zomer. Dat de helft van Nederland niets meer ziet in tuinieren is een ongezonde ontwikkeling voor henzelf(beweging en gezonde effecten van een groene omgeving) en ongewenst gezien de klimaatproblemen en de achteruitgang van diversiteit van planten en dieren.

De tuinbranche speelt hierin nog altijd een kwalijke rol als je kijkt naar de zogenaamde tuinbenodigdheden die ronduit schadelijk zijn voor de biodiversiteit, het klimaat en het onnodig gebruik van grondstoffen. Soms trap ik er zelf ook in. Ik kocht een goed uitziend bijenhotel bij de Action voor een lage prijs. Dat bleek half zo diep te zijn als het er aan de buitenkant uitzag, zodat er nooit een bij in zal gaan nestelen. Bedankt Action!

Mensen willen dit nu eenmaal, is vaak het argument om allerhande meuk voor de tegeltuin te verkopen. Er zijn plastic hagen, planten, er is plastic gras en ik zag zelfs plastic bomen. Sommige supermarkten verkopen vogelhuisjes in leuke kleurtjes met een gat zo groot dat een ekster een makkelijke hapje heeft. Kennelijk bestemd voor decoratie, niet voor de voortplanting…Net als mijn bijenhotel.

Plastic gras en hagen geven microplastics af die in het milieu en uiteindelijk ook in ons lichaam terechtkomen. Waarom zouden we in zo’n kunstmatige omgeving willen leven?

Een vogelhuisje onder een plastic haag? Waarom??

Oude olijfbomen komen van eeuwenoude boomgaarden die massaal worden opgekocht door handelaren zodat in zuidelijke landen cultureel erfgoed verloren gaat. Een olijfboom heeft in Nederland geen waarde voor inheemse insecten en vogels en hetzelfde geldt voor al die palmen die je in bakken in grindtuinen ziet staan. Maar er komt vanzelf een oplossing met de komst van een bijbehorend plaaginsect, zoals bij de buxus en de vijg het geval is. Het IVN waarschuwt om te stoppen met het kopen van al die palmen, vijgen en olijfbomen en in plaats daarvan inheemse planten en bomen in je tuin te planten.

Het gebruik van gif door particulieren is nog steeds niet verboden. De producent, het chemieconcern Monsanto deed zelf onderzoek naar eventuele schadelijke gezondheidseffecten bij mens en milieu. De slager keurt zijn eigen vlees. Er lijkt een verband te zijn met het gebruik van pesticiden en de ziekte van Parkinson.

Hieronder voorbeelden van wat de tuinbranche aan overbodige tuinartikelen probeert te slijten aan minder bewuste tuinbezitters.

Wat een bak he?

Palmen voor het heerlijke vakantie gevoel!
Pijlsnelle opruiming van alles wat leeft
Planten die het lef hebben tussen de tegels door te komen bestrijden we te vuur en te zwaard!
Voor potten helaas geen ruimte na aankoop van de loungebank en kachel, maar een zak aan de muur kan natuurlijk altijd!

We wilden toch wat levends in de tuin….
Onze pergola heeft altijd warme voetjes
Gespecialiseerd in betegelde tuinen?

Zo kan je tuin er ook uitzien als je besluit tegels te verwijderen. Begin met een overzichtelijk stukje en vraag om gratis advies bij de tuinambassadeurs Gouda. Daar wordt je gegarandeerd een stuk gelukkiger van!