In 2012 bezocht ik de Floriade in Venlo. Het motto van deze Floriade was “living nature.” Een vreemd motto want bezoekers komen in de regel niet op dode natuur af. Helaas zijn tuinen van particulieren door de toenemende betegeling wel steeds vaker dood dan levend.
Tien jaar later herinner ik me van die editie vooral dat de tuin van Wilde Weelde indruk op mij maakte. Naast al die design tuinen voelde ik me het meeste thuis in dit type tuin vanwege de natuurlijkheid die het uitstraalde, ook al was de tuin voor de Floriade in korte tijd zo volwassen mogelijk aangelegd. Zij wonnen met deze bijdrage goud in de categorie Garden & Landscape.
Hier géén design meubelen, zonneschermen, borders met cortenstaal, waterfeatures, schaarse stilistische beplanting enzovoort. Nee, hier groeiden en bloeiden weelderige wilde planten en bloemen, omzoomd door leibomen en wilgen. Er was een natuurlijke vijver waarin waterplanten groeiden en beestjes krioelden zoals je die in sloten ziet. Het was een echte belevingstuin, een feest voor de zintuigen waarin je op zoek kon gaan naar wat er in leeft, in tegenstelling tot de showtuinen waar je met één blik zo ongeveer alles wel had gezien. Wilde Weelde is een vakgroep van hoveniers, kwekers, ontwerpers, boomverzorgers en leveranciers van verantwoorde tuinmaterialen die milieubewust werken vanuit een ecologische visie. Zij zijn de tegenhanger van de ‘strak met stenen hoveniers.’
In Venlo was ook het werk van de Willowman Wil Beckers te zien van wilgentenen gevormde sculpturen en onderkomens. Er was een doorgang waar kinderen wensen op kaartjes konden schrijven. Nynke, 11 jaar, schreef: ik wens dat de dieren niet meer uitgeroeid worden. Op het kaartje van Florian stond de wens : die Natur soll erhalten bleiben.
Tien jaar later is er niet veel reden tot optimisme. Zou Nynke, inmiddels 21 jaar, geen vlees eten en Partij voor de Dieren stemmen? En wat zou Florian doen om de natuur te behouden? Minder consumeren of heeft hij misschien een groene tuin waarin planten en dieren kunnen leven?
De Floriade in Almere is vooral negatief in het nieuws vanwege de financiële strop doordat er te weinig bezoekers komen. Het verlies wordt op 75 tot 100 miljoen euro geschat en het voltallige college van Almere is inmiddels opgestapt. Inwoners die het toch al niet breed hadden zullen de komende jaren in Almere de broekriem nog verder moeten aanhalen. Boskoop is de dans ontsprongen want zij waren naast Groningen en Amsterdam eveneens kandidaat voor deze wereldtuinbouwtentoonstelling.
Op Instagram kun je de bijdrage Wilde Weelde Stad zien, een spiraalvormig ontwerp met nestgelegenheid voor dieren, inheemse en gecultiveerde planten, het hergebruik van materialen, voorbeelden van wateropvang mogelijkheden in de stad en een prachtig golvende bank. Dat deze bijdrage de moeite waard is staat vast.
Op de Floriade van 1982 was mijn oudste broer hoofdarrangeur van de leliade. Hij vertelde smakelijke anekdotes over zijn ontmoeting met prinses Juliana. Die kan ik hier helaas niet vermelden want ze vallen onder de geheimen van Soestdijk…
In het filmpje hieronder een impressie van de Floriade in 1972.