Het is weer tijd om voorjaarsbollen te planten. Er zijn allerlei soorten te koop, en gelukkig ook steeds vaker biologisch geteelde bloembollen.

Het gebruik van pesticiden en gewasbeschermingsmidelen in de sierteelt is schrikbarend hoog.  Het tv programma De Keuringsdienst van Waarde besteedde daar op 16 september een uitzending aan. Planten die als bij-vriendelijk worden verkocht, zijn vaak regelrecht schadelijk voor bijen.

Van de zomer heb ik een aantal planten bij de Hessenhof in Ede gekocht.  Zij kweken louter biologische planten. Dat is nog eens wat anders dan zo’n tuincentrum vol plofplanten die stijf staan van het gif.

Het is toch treurig dat je denkt iets goeds voor de bij te doen maar ze juist vergiftigt zonder dat je het weet. In het programma Keuringsdienst van Waarde komt een voor een kweker zeer ongemakkelijk dilemma naar voren: hij propageert zijn planten  als vlinderplanten, maar bestrijdt wel de rupsen. Au!

Klik op onderstaande link om de uitzending te bekijken:

https://www.npostart.nl/keuringsdienst-van-waarde/16-09-2021/KN_1725010

Ik ben bang dat het in de bloembollenteelt niet veel beter gesteld is. Toch zijn er gelukkig ook kwekers die het over een andere boeg gooien. Zij bewijzen dat het wel degelijk kan.

Biologische bollen kun je onder anderen online bestellen bij de Warande, Sprinklr en Bloemoloog.

https://www.sterkebollen.nl/

https://www.sprinklr.co/collections/bloembollen

https://bloemoloog.nl/

Ik maak graag gratis reclame voor kwekerijen die het goed voor hebben met de natuur en het milieu. Maak de bijen blij en plant gifvrij!