Een paar maanden geleden benaderde Mozaïek Wonen mij voor een interview over groen tuinieren.  Tuinieren is tegenwoordig vaak een grijs of zwart gebeuren, met steeds minder groen.

Willen we dit dan in de wijk?

Op mijn blog vertel ik daarom graag over wat ik allemaal in mijn stadstuin beleef en hoop mensen met een huis met tuin en twijfel over de streep te trekken. Want echt, zo moeilijk is het allemaal niet: je begint gewoon met ont-tegelen, en van het één komt het ander.  

Ik was dus blij met het podium dat ik kreeg in de krant van Mozaiek Wonen, in de veronderstelling dat zij het vergroenen van tuinen ook belangrijk vinden.

Maar van dat laatste ben ik niet meer zo zeker nu er een bomenfolder is uitgegeven waarin allerlei regels staan met betrekking tot het planten van bomen, met als ultiem ontmoedigingsbeleid de regel dat je toestemming moet vragen voor het planten. Het verzoek moet begeleid zijn van een tekening waar de boom ten opzichte van je huis komt te staan.

Gelukkig heb ik nog voor deze regels van kracht werden een Metaseqouia in mijn voortuintje geplant om de hitte in de zomer te weren. Nee hoor, grapje.

Door de gemeente geplante Metasequoia’s in de Wervenbuurt.

De grote bomen die her en der in Veen- en Rietzoom staan zijn destijds bij de oplevering van de wijk cadeau gedaan door de toenmalige woningbouw vereniging St. Jozef.

Dat weten ze vast niet meer, maar de bewoners van het eerste uur weten zich dat nog heel goed te herinneren. Vooral de Essen leveren problemen op vanwege het uitzaaien in de tuinen.  Bewoners hebben dus niets geplant, maar krijgen tegen wil en dank een boom die gemakkelijk meer dan 10 meter hoog kan worden. Wie is daar dan aansprakelijk voor?

Er is  vorig jaar een inventarisatie gedaan van het bomenbestand.  Uitgezaaide essen die er toen ook al stonden,  staan er nog steeds en ze zijn flink gegroeid.

 Kom op Mozaiek Wonen, doe niet zo flauw en help de ouderen die de fysieke mogelijkheden en het overzicht niet meer hebben om die aangewaaide bomen te verwijderen. Geef  liever enthousiasmerende  voorlichting in plaats van het planten van een boom af te schilderen als iets problematisch. Een boom in je tuin is een feest. En, o ja, als we zelfs de blaadjes moeten opruimen dan heeft Mozaiek Wonen vrees ik weinig notie van tuinieren. Overlast van bladblazers hebben we overigens al genoeg.

In één van mijn komende blogs laat ik een deskundige op het gebied van bomen aan het woord. Intussen ga ik weer even lekker bezig in de tuin!