Maria verhuisde 16 jaar geleden naar Korte Akkeren. Deze wijk is het minst groen van alle Goudse wijken. Dit zorgt in de zomer voor hitte en wateroverlast. Bewoners kunnen groene ideeën voor de wijk kenbaar maken bij de gemeente Gouda. Daarvoor is financiële ruimte gereserveerd in de programmabegroting 2021-2024.

De twaalf meter diepe achtertuin op het zuidwesten was grotendeels bestraat toen Maria daar naar toe verhuisde. Het enige niet bestrate stuk was begroeid met coniferen. De afscheiding met de buren bestond uit een brede, verwaarloosde haag van Laurierkers. Deze heeft Maria er uit gehaald en de Vlinder- , Hibiscus- en rozenstruik die ze had meegenomen uit de vorige tuin kregen een nieuwe plek.

Maria heeft gaandeweg steeds meer tegels verwijderd om beplanting de ruimte te gegeven. Ze vindt het belangrijk dat er op elk moment van het jaar iets te zien is in de tuin en heeft de vaste planten en struiken daarop  zoveel mogelijk uitgezocht. In de herfst bloeit bijvoorbeeld de aster en de skimmia zorgt in de winter voor wat groen in de voortuin.

De pioenroos die ze in de achtertuin plantte deed het daar niet goed. Daarom heeft ze hem in de voortuin gezet, waar hij elk jaar prachtig bloeit.  Soms is het een kwestie van uitproberen. Wanneer een plant het op een bepaalde plek niet doet kan dat te maken hebben met de grondsoort, standplaats  in zon/schaduw, concurrentie van struiken of met een droge of natte bodem.

Aan sommige planten of struiken is Maria extra gehecht, zoals de Hibiscus, die ze als klein struikje kreeg van collega’s bij haar afscheid. Ze denkt nog regelmatig terug aan die tijd wanneer de inmiddels grote struik met prachtige bloemen bloeit.

Maria kweekt groente en fruit tussen de sierplanten. Zo kan ze verse sla oogsten en bramen plukken. De druif is een soort die helaas nogal wrang smaakt, zodat ze die maar voor de vogels laat hangen.  Ook de vruchten van de passieplant zijn eetbaar alleen niet heel smakelijk maar de bloemen zijn prachtig.

Maria vindt het mooi om de kringloop van de natuur in de tuin terug te zien. Elk seizoen is anders en het is voor haar een wonder dat na het afsterven in de winter alles uit zichzelf weer begint  te groeien. Het doet haar goed om dat van dichtbij te volgen. En het actief bezig zijn in de tuin werkt voor haar heerlijk ontspannend.