Al wandelend door de stad kom je verschillende soorten tuinen tegen waaronder helaas nog teveel stenen tuinen. Ik loop regelmatig zo’n rondje tuinen maar wordt niet echt blij van de inrichting van de grijze tuinen. Waarom juist in dat soort tuinen vaak boeddha’s staan is mij een raadsel. Het begon met de boeddhabeeldjes die veel mensen in huis zetten. Daar is de tuincommercie handig op in gesprongen. Naast de tuinkabouters, stenen kikkers en egels staan ook de boeddhabeelden in soorten en rijen dik op de stellingen.

In een tijd van ontkerkelijking wordt het boeddhisme kennelijk gezien als godsdienst zonder god, als levensfilosofie, waarin vredelievendheid, vriendelijkheid, goedheid en harmonie centraal staan. Maar ik weet vrij zeker dat de meeste tuinboeddha’s zijn gekocht zonder al teveel kennis van het Boeddhisme. Een verklaring kan zijn dat het kopen van deze beelden vanuit dezelfde exotische voorkeur komt als de keuze voor bijvoorbeeld palmen en olijfbomen. Aan elke rage komt vroeg of laat een einde, de huisboeddha’s tref je inmiddels regelmatig aan tussen de andere meuk in de kringloopwinkels.

De vraag is wat mensen willen uitdragen met het plaatsen van zo’n beeld in de voortuin. Voor mij is het net zo betekenisloos als de witte letterbordjes ‘HOME’ die je voor ramen ziet hangen. Hoewel de verkiezingsuitslag wijst op een toename van xenofobie, haalt een deel van de tuiniers de planten het liefst uit Verweggistan. Inclusief de bijbehorende exotische plaaginsecten die gratis meereizen. Zoals draaigatjes, een exotische mier die bestrating en gebouwen ondermijnt en landbouwgewassen beschadigt.

De meeste mensen kopen een boeddhabeeld ter decoratie zonder precies te weten waar het voor staat. Zij vinden de beelden een mooie, rustgevende uitstraling hebben. In het Boeddhisme wordt gesproken van 7 factoren van verlichting. Ze zijn opvallend goed te vertalen naar de Boeddhatuin. Kijk maar:

  1. Opmerkzaamheid (mindfulness) Bekijk en ervaar je stenen tuin eens goed: wat is de uitstraling ervan? Zowel in de winter(somberheid) als in de zomer(hitte)
  2. Onderzoek (onderzoek naar de ware aard van de verschijnselen) Hoe zou het komen dat de tuin er somber uitziet, en waarom wordt je stenen tuin zo warm in de zomer?
  3. Energie(ook wel inspanning/inzet en toewijding) Haal een flink deel van de tegels weg, bel de tegeltaxi en verdiep je in welke onbespoten planten je mooi vindt.
  4. Vreugde voel je als je de met zorg gekozen planten een plekje gaat geven in je paradijs in spé.
  5. Kalmte(ook wel gemoedsrust of innerlijke vrede) Je voelt je goed dat je iets doet voor de natuur, het klimaat, voor jezelf en je woonomgeving.
  6. Concentratie (zijnskwaliteit) Je voelt je meer verbonden met je omgeving en andere levensvormen.
  7. Gelijkmoedigheid Je komt tot rust in een omgeving waar je van schoonheid kan genieten.

Ben je zover dat je besloten hebt te vergroenen? Klik op onderstaande link om de tegeltaxi te bestellen:

https://www.gouda.nl/direct-regelen/meedenken-en-doen/meedoen/tegeltaxi/

Geen ideeën? Je kunt de Goudse tuinambassadeurs vragen om gratis advies: of kom langs op het maandelijkse tuinspreekuur gehouden op de eerste zondag van elke maand in het infocentrum aan het Heempad achter de Ridder van Catsweg.

Hieronder kun je een aflevering van Zondag met Lubach zien waarin het Boeddhisme wordt belicht.