Afgelopen maandag woonde ik in Ontmoetingscentrum van Noord de minicursus Onderhoudsvriendelijke tuin bij. Deze werd in samenwerking met Mozaïek Wonen gegeven door de Goudse Tuinambassadeurs. 

Ecologisch tuinontwerper Meryl Koetsier presenteerde de cursus. De cursisten werd gevraagd een grove schets te maken van hun tuin. Daarop moesten ze de schuur, het terras,  tuindeur, het pad, eventuele borders, kliko’s en andere vaste gegevens tekenen. 

De volgende stap was het inkleuren welke plekken ’s zomers in de zon en welke in de schaduw liggen. 

Ook werden de looplijnen getekend: hoe loop je in je tuin naar de schuur of de poort toe? Zichtlijnen zijn de plekken in je tuin waar je vanuit je huis op uitkijkt. Ook die zijn belangrijk bij het ontwerp omdat je iets wilt zien waar je blij van wordt. 

Een border van 4 m2 kan op verschillende manieren worden ingedeeld: 2 x 2m2; 1x 4m2; 4 x 1m2 of 8 x 0,50 m2. Volgens Meryl kost een onderhoudsvriendelijke tuin van dit formaat maximaal 1 uur per maand, en in het voorjaar 2 uur extra. 

Kies voor makkelijke planten. Vaste planten komen elk jaar terug. Voorbeelden zijn longkruid dat al bloeit in maart, kerstroos (Helleborus Orientalis)die bloeit in februari, of kaukasisch vergeet me nietje waarvan behalve de bloemen ook het blad sierwaarde heeft.  Deze planten kunnen toe met zo’n 4 uur volle zon. 

Andere makkelijke vaste planten die goed tegen de zon kunnen zijn Sedum, IJzerhard en lavendel. 

Om meer ‘body’ aan je tuin te geven is het aan te raden een paar struiken te gebruiken. Als je groenblijvende struiken kiest blijft de tuin ook in de winter aantrekkelijk om naar te kijken. Voorbeelden zijn Rhododendron, Viburnum Tinus, Camellia en glansmispel. 

Om onkruid te voorkomen kun je het beste bodembedekkers als maagdenpalm, elfenbloem of mansoor planten. Andere voordelen zijn dat de grond minder snel uitdroogt en katten je tuintje minder snel als WC gebruiken.

Een border geeft bovendien een mooier beeld met de drie lagen van bodembedekkers, vaste planten en struiken. Tussen de bodembedekkers kun je bollen als sneeuwklokjes, botanische tulpen(deze bloeien elk jaar) of Crocosmia  planten maar denk ook  aan cyclaamknolletjes die in de herfst bloeien. 

Zet klimplanten  als Passiflora, Toscaanse Jasmijn (geurt heerlijk)of kamperfoelie tegen een kale schutting. Heb je een warme en zonnige plek denk dan aan de mogelijkheid van een druif. 

Wilde Kamperfoelie

Meryl liet zien welke soorten halfverharding er zijn. Dat varieert van houtsnippers tot grind. Van het veel gebruikte grijze split in tuinen gruwden alle aanwezigen vanwege de associatie met een begraafplaats. 

Op zaterdag 9 april worden de plannen in praktijk gebracht. Mozaiek Wonen zorgt voor tuinaarde, de Goudse Tuinambassadeurs  assisteren, geven advies en leveren de planten. Promen haalt de verwijderde tegels op. 

Ik ben benieuwd naar het resultaat!