Veel wijkbewoners van Plaswijck in Gouda hebben met de tuinvogeltelling meegedaan. Landelijk gezien is de mus het meest geteld. Op plek twee staat de koolmees en nummer drie is de pimpelmees.

klik op de link hieronder om de resultaten in je wijk op te zoeken:

https://www.vogelbescherming.nl/tuinvogeltelling/resultaten

141 Tellende bewoners van postcode 2804 hebben samen 1868 vogels geteld. In de top 3 staan:

244 koolmezen

202 vinken

141 pimpelmezen.

Dat er zoveel mensen vogels tellen betekent dat vogels gelukkig nog steeds voldoende leefgebied in onze groene tuinen vinden. En dat we van vogels in onze leefomgeving houden. Het leven in de stad verarmt wanneer vogels zouden verdwijnen. Vandaag keek ik zomaar wat uit het raam en zag een stel pimpelmezen die probeerden de nestkast voor de winterkoning te kraken. Ook zaten er een paar tortelduiven gemoedelijk op de voederschaal. Opeens kreeg ik een vogel in het vizier die ik niet kende. Hij was grijzig en had een zwarte kop en scharrelde op zoek naar voedsel langs alle hagen. Het is waarschijnlijk een zwartkop geweest, een vogel die sterk in aantal is toegenomen.

Foto: Vogelbescherming.nl

Wanneer je een groene tuin hebt komen er vanzelf allerlei vogels in je tuin. Op Instagram noemde iemand het kijken naar zijn groene oase tuin-tv. Het kijken naar je tuin is vele malen ontspannender dan het turen naar een scherm. En real life én real time.

In de Avondshow van Arjen Lubach werd de Nationale Tuintegeltelling aangekondigd: “Doet u ook mee met de Nationale Tuintegeltelling? Help inzicht te krijgen in de Tuintegeldiversiteit! Zet de opmars van de grindtegel door en hoe groot zijn de klinkerkolonies dit jaar? Tel mee! Ze liggen er toch….”

21 maart gaat het NK Tegelwippen 2023 van start. Zal Gouda dit keer wat beter scoren? Meer nieuws over dit landelijke evenement volgt later op mijn blog.

Het vroege voorjaar is dé tijd om een saaie tegeltuin om te toveren tot een groene oase. Heb je daar hulp bij nodig? Geef je dan op voor de Tegeltuin Challenge.

In 3 weken tijd leert Katja Staring je hoe je de basis legt voor je eigen oase, zodat je er deze zomer al fris, groen en bloeiend bij zit.

Katja schreef het boek Van Tegeltuin naar Jungle waarin ze laat zien hoe zij haar eigen tegeltuin aanpakte.

Doe nu mee en ga samen met een groep andere tegelwippers aan de slag! Je wordt onderdeel van een community en kunt vragen stellen tijdens 3 online bijeenkomsten.

Voor meer informatie en opgave klik op onderstaande link:

https://checkout.tuinschool.online/r?id=vgaGqdC4