De Goudse tuinambassadeurs organiseerden samen met Mozaiek Wonen en bewoners van de Riet- en Veenzoom een open tuinen route. Met deze route wilden ze bewoners met minder groene vingers inspireren en tips geven hoe je begint met het groener maken van de tuin.  

De start was bij de buurttuin Veenzoom waar al veel groenten ondanks de droogte voorspoedig groeiden dankzij een flinke opslagtank waaruit water kan worden getapt.  De 2 aanwezige kinderen plukten aardbeien en deelden die uit aan de deelnemers. We vonden ze iets minder smakelijk dan andere jaren wat beslist met de droge warmte te maken had.  De bewoners popelden om langs de tuinen te gaan. 

De eerste tuin waar we naar toe gingen was die van Ronald en Patricia. Ronald is hovenier en Patricia heeft in Canada buurttuinen opgezet. Zij wonen in een hoekhuis, waar ze aan de zijkant van het huis een stukje moestuin hebben gemaakt. Aangezien dat deel op het zuiden ligt, groeien de groenten erg goed. Ronald heeft een grote vijver in de tuin. De reiger probeert weleens een visje te vangen. Het is vissen met hindernissen want er zit een net gespannen over de vijver. Ronald en Patricia houden van veel kleurige bloemen. 1 Border noemen ze hun speelplaats: daar proberen ze allerlei zaden van 1-jarigen en nieuwe planten uit. Elk jaar is het weer een verrassing hoe het er uit gaat zien. 

De tweede tuin  die bezichtigd werd is van Lotte. Blikvanger op dit moment is de roodbladige Acer en in het voorjaar de sneeuwbal. Rond Koningsdag bloeit dan ook nog de Clematis Montana Rubens met een zee van roze bloemen. De grote struiken geven een fijn beschut gevoel in de tuin. Het viel de deelnemers op dat het heerlijk koel was in de schaduw. Lotte vertelde dat ze er eigenlijk niet veel werk aan heeft. Er staan voornamelijk vaste planten. Verder houdt ze het onkruid bij en het snoeien is eigenlijk het meeste werk. Het was een warme dag en Lotte had heerlijke limoenlimonade gemaakt voor de buurtbewoners. De kinderen vermaakten zich intussen met de schommelstoel. 

De derde tuin die bezocht werd was de mijne. Omdat daar minder schaduw is, staan er veel bloeiende planten in, hoewel de tuin door de droogte  momenteel duidelijk minder uitbundig is dan hij kan zijn. Mijn tuin staat stjokvol bloembollen die ik in de grond laat zitten. Ik kies soorten die jaar na jaar terug komen. Het begint in januari met de sneeuwklokjes en eindigt begin juli met de trommelstokjes, een alliumsoort waar veel bijen op af komen. Natuurlijk kies ik voor biologische bollen. Klik op onderstaande link om meer te lezen:

https://www.sterkebollen.nl/voorjaarsbloeiers/bio-bloembollen/

Grappig bolgewas: Allium Sativum

Ook pas ik steeds meer inheemse planten toe vanwege de achteruitgang van insecten. Vorig jaar heb ik een mispel geplant. Er staat een aantal grote kuipplanten op het terras die ik jaren geleden van mijn broer kreeg die bloemist was. Met zulke grote planten haal je de tuin nog wat dichter naar je huis toe. 

Na afloop kregen de bewoners 2 tuinplanten van de tuinambassadeurs mee. We kregen enorm leuke reacties en een aantal  bewoners gaf aan: volgend jaar weer!

Iedereen genoot van dit groene evenement, al hadden we als tuinambassadeurs graag gezien dat meer bewoners met een stenen tuin hadden meegedaan.