Ouderen met een tuin
Een tuin onderhouden kan om verschillende redenen lastig zijn.
Voor ouderen die niet kunnen verhuizen naar een passender woning wordt het onderhoud van de tuin op een gegeven moment te veel.
Het groeit de bewoners dan letterlijk boven het hoofd: er wordt niet meer gesnoeid, gewied en zaailingen van bomen uit de wijk staan meters hoog.
Een waarschuwing is hier op zijn plaats. In 2020 heeft Mozaiek Wonen een 0-meting in de Riet- en Veenzoom laten doen waarbij alle bomen in de tuinen zijn geïnventariseerd. Ik neem aan ook alle ongewenste uitgezaaide essen en esdoorns die nu metershoog in uw tuin staan. Zie die er maar eens uit te krijgen! Deze bomen worden gemakkelijk 10 meter hoog. U draait straks waarschijnlijk op voor de kosten als u gaat verhuizen of als ze overlast gaan geven. Kaart het daarom nu aan bij de woningcorporatie.
In bepaalde gevallen kunnen ouderen hulp krijgen bij het onderhoud van Stichting Present. Verschillende bewoners hebben op deze manier inmiddels hulp gekregen.
Lukt het u niet om de tuin te onderhouden, heeft u geen netwerk en geen financiële middelen? Dan kunt u via Mozaïek Wonen een (tuin)klus aanmelden. Contactpersoon hulpvragen Riet- en Veenzoom: de Jong, tel.: 06 33 83 41 79.
Wel een tuin maar beslist geen groen
Er zijn ook huurders die wel een huis met tuin willen, maar niet willen tuinieren.
Zij verwijderen het meeste of alle groen en dekken de grond af met tegels. Daarna volgen meestal de kapschuur, de lounge set, de verlichting en de barbecue, en misschien nog een bakje met schaamgroen dat er binnen de kortste keren verdord bijstaat.
Tot nu toe heeft Mozaiek Wonen nog geen duidelijke visie hoe ze deze bewoners kunnen ondersteunen , maar ik wil ze graag in een gesprek op ideeën brengen.
Wel een tuin maar nog geen groen
En tenslotte zijn er huurders met een tuin die denken dat ze geen verstand van tuinieren hebben. Ze zouden wel graag groen in de tuin willen, maar weten niet goed hoe ze moeten beginnen. Alle begin is moeilijk. Tuinieren is een kwestie van proberen en van je fouten leren. Bewoners van de Riet- en Veenzoom kunnen mij een mail sturen met vragen over tuininrichting, keuze van planten of het herkennen van probleemplanten en onkruiden.
Ik beantwoord graag je vraag in een persoonlijke mail, en dat is dus niet zichtbaar op mijn blog.
Je reactie is welkom !
Onkruidspreekuur van Suze Peters
Op 28 september had ik een gesprek met ecologisch tuinontwerper Suze Peters in het kader van haar onkruidspreekuur. Zij is de schrijver van het Plaagdierboek en Onkruidboek. Het gesprek waaierde al snel uit naar allerlei andere tuinonderwerpen. Zo gaat dat met enthousiaste tuiniers. Suze heeft er een podcast van gemaakt.
Klik hieronder om deze te beluisteren.