Voortuinen kunnen het visite kaartje zijn van de bewoners van het bijbehorende huis. Jammer genoeg zijn ze dat juist vaak niet. Veel tuinbezitters kiezen voor gemak door dat wat als groene ruimte is bedoeld, vol te leggen met stenen of grind.

Het is opvallend hoe weinig fantasie hierbij komt kijken, niet in de laatste plaats door veel hoveniers. De buurt vergrauwt waar bedrijf “strak met stenen”  al het groen heeft weg geharkt.  Als de klus is geklaard plaatsen zij een bordje in de tuin dat als reclame moet dienen voor hun werk.

Er zijn buren die kennelijk een mooie prijsafspraak met zo’n hovenier weten te bedingen wanneer ze gedrieën voor hetzelfde zwarte ontwerp kiezen. Dit soort “hoveniers” zijn vooral slopers van groen en stratenmakers. Zij hebben geen boodschap aan de dramatische achteruitgang van de biodiversiteit,  de klimaatcrisis en het leefbaar houden van wijken.

Ik zei al eerder dat het op een begraafplaats door de uitbundige beplanting vaak levendiger oogt dan in de vele grindtuinen die je vandaag de dag ziet. Hoe komen mensen toch tot dit soort keuzes. Een onderhoudsvriendelijke tuin hoeft er toch zeker niet als een slecht onderhouden graf uit te zien? Of zouden deze tuinbezitters dat zelf niet in de gaten hebben? Bij het zien van deze tuinen kom ik op vreemde gedachten, bijvoorbeeld dat mensen misschien wel hun overleden huisdier in de bak onder de skimmia hebben begraven…

Nee, ga dan eens kijken op de Oude begraafplaats aan de Prins Hendrikstraat in Korte Akkeren hoe vrolijk en levendig een begraafplaats kan zijn, ondanks het troosteloze decor van de fabriek. Als bloemen- en plantenliefhebber ga ik daar af en toe voor mijn plezier naar toe. In januari is het er bezaaid met toeven verwilderde sneeuwklokjes. In het voorjaar en in de zomer wiegen fluitenkruid, boterbloemen, klaprozen, teunisbloemen en Campanula’s  troostrijk heen en weer tussen de oude grafstenen.  Op dit kerkhof wordt niet meer begraven. Vrijwilligers onderhouden het groen en knappen de oude grafstenen op.

Het graf van Malva, de gehandicapte dochter van de dichter Neruda

Beste mensen, voeg leven toe aan het in de zomer verzengende grijs en zwart van grind en tegels in de tuin en schud die dooie boel eens lekker op met vaste planten en struiken. Plant bijvoorbeeld een Salvia Amistad. Met zijn stemmige paarse bloemen past hij perfect in het plaatje van de graftuin.