Dit is deel twee van de serie “de tuin van” waarin Gouwenaars vertellen over hun tuin. In deze aflevering laat Jos foto’s zien van hoe mooi de tuin er in het voorjaar uit ziet.

Jos is decennia lang boombeheerder in Rotterdam geweest. Zijn achtergrond wordt duidelijk weerspiegeld in de weelderige groene oase die de tuin vormt. Met liefde en gedrevenheid vertelt hij over de tuin die ongeveer 12 meter diep en 6 meter breed is. Met de schuur meegerekend is ongeveer de helft verhard. Daarvoor heeft hij gerecyclede materialen gebruikt zoals oude ijssel steentjes en plavuizen. Voor de opsluiting van de borders heeft hij oude dakpannen gebruikt.

De tuin is omzoomd door hagen als taxus en klimop, waarin merels en heggenmussen nestelen. Hoewel de ligging van de tuin op het zuiden is, is er door de hagen en bomen voldoende schaduw in de zomer.

Jos heeft een voorkeur voor lipbloemige planten zoals betonie en bosandoorn. Ook ridderspoor is een geliefde plant. Er staan verschillende bomen in de tuin: een peren leiboom, zwarte moerbei en een mispel.

Een waterbak kan natuurlijk niet ontbreken: daarin leven kikkers en salamanders. Jos vangt bovendien regenwater op om in droge periodes de tuin en de potten van water te kunnen voorzien. Op het schuurdak groeit sedum.

Er zitten veel bollen in de grond. Sneeuwklokjes, bosanemonen(dit zijn wortelstokjes), boshyacinten, daslook en wilde vogelmelk brengen de tuin al vroeg in het voorjaar tot leven. De Italiaanse aronskelk en de daslook die jaren geleden zijn geplant beginnen zich inmiddels flink te misdragen doordat ze teveel uitbreiden. Deze planten moeten er aan geloven, want anders verdringen ze andere planten.

Jos is een groot pleitbezorger voor meer groen in tuinen van particulieren. Hij ziet met lede ogen aan hoe de ene na de andere tuin volledig wordt dichtgelegd met stenen. Hij vermoedt dat mensen vaak uit onkunde de boel bestraten en geeft tips voor beginnende tuiniers: begin met een stukje van je tuin te vergroenen en kies vooral de juiste planten: geen woekeraars (bamboe is een klassieke fout)of moeilijke planten. Laat bijvoorbeeld de schutting begroeien. Kijk hoe de ligging van je tuin is. Er zijn planten die juist van zon houden en ook die er niet zo tegen kunnen. Ligt je tuin op het zuiden kies dan een boom voor een kleine tuin (max 6 meter) voor verkoeling in de zomer.

Tenslotte vraag ik aan Jos wat de tuin voor hem betekent. “In de tuin zie je de loop van het leven, het afsterven en het groeien. De verwachting van alles wat er in de tuin te zien en te beleven valt. Het is een bron van verrassing en verwondering waar ik nooit genoeg van krijg. De tuin is eigenlijk een vluchtheuvel: ik kan mezelf verliezen en opgaan in de tuin waardoor ik losraak van de boze buitenwereld”.