Zevenblad, haagwinde en heermoes

Onkruid in de tuin kan lastig maar soms ook best mooi zijn. In de Riet- en Veenzoom zie ik veel zevenblad, heermoes en haagwinde, misschien wel de meest lastige drie. In mijn tuin heeft van het begin af aan zevenblad gestaan, en het is me nooit gelukt om het helemaal weg te krijgen. In de hoek waar het staat heb ik jaren geleden gele dovenetel geplant om de concurrentie met het zevenblad aan te gaan. Dat is een beetje te goed gelukt: ik moet nu behalve het zevenblad ook deze plant in toom houden. Het middel is erger geworden dan de kwaal. Als tuinier raak je nooit uitgeleerd en fouten blijf je maken.

Onkruid groeit op sommige plaatsen beter dan op andere. Hoe kan dat? En waarom kun je beter geen onkruidverdelger gebruiken? Welke onkruiden zijn lastiger dan andere, die eigenlijk niet veel kwaad kunnen? En wat is onkruid eigenlijk? Hoe leer je ze herkennen? Via onderstaande link kun je een gratis zoekkaart aanvragen bij de tuinschool online

https://zoekkaart.tuinschool.online/zoekkaart-veelvoorkomende-onkruiden

regelmatig biedt Suze Peters online challenges aan om bijvoorbeeld de “ontplofte tuin” weer in het gareel te krijgen.

Onder het mom van “if you can’t beat it, eat it!” liet Suze in het TV programma BinnenBuiten aan de kok van dienst zien dat je heerlijke gerechtjes kunt maken met verschillende soorten onkruid.

Via onderstaande link kun je het programma terugkijken:

https://binnenstebuiten.kro-ncrv.nl/passie-voor-eten/video/koken-met-onkruid