Elke herfst wacht ik rustig de eerste vorst af. Kuipplanten worden er niet echt beter van als ze lang binnen staan, dus stel ik het binnenzetten zo lang mogelijk uit. Als er eenmaal nachtvorst wordt voorspeld gaan planten als Geranium, Plectranthus en Crinum voor de rest van de winter de schuur in.

Eerst krijgen ze nog een flinke snoeibeurt. Kale planten hebben weinig tot geen water nodig. Van het afgeknipte groen bewaar ik voor de zekerheid wat stekken. Er zijn wel eens jaren geweest waarin een paar oude planten door strenge vorst het loodje legden. Noodgedwongen sjouwde ik in zo’n winter mijn kostbaarste planten naar een onverwarmde kamer op de eerste etage.
Dat is eigenlijk een te warme plek waardoor ze midden in de winter een groeispurt kregen. Het is bij strenge vorst kiezen uit twee kwaden.
Belangrijk is dat de planten niet te nat de schuur in gaan, want dan kunnen ze gaan rotten. Oleander en Agapanthus laat ik voorlopig op een beschutte plek buiten staan: zij kunnen wel wat vorst hebben. Ook de kamerlinde kan nog wel buiten blijven staan al zal het blad schade oplopen als de temperatuur naar het vriespunt zakt. Pas als er matige vorst wordt voorspeld gaan ook zij een poosje de schuur in.