Winterstek maken

Waarom zou je naar het tuincentrum gaan voor een struik als je gratis en met een beetje aandacht je eigen stekken kunt kweken? Het is leuk en bovendien duurzaam om zelf te stekken. Geen rit naar het tuincentrum om een struik in de zoveelste plastic pot aan te schaffen; geen milieu onvriendelijke kweekmethoden of gebruik van gif; geen transport naar de verkooppunten.

Ik heb een Cornus Alba Sibirica(witte kornoelje). In de zomer is het een onopvallende struik met weinig sierwaarde maar dat maakt hij in de winter met zijn knalrode takken meer dan goed. Jammer dat het  ’s winters zo weinig sneeuwt, want dan is het helemaal een plaatje!

Kijk eens bij vrienden in de tuin en vraag takken van een struik die je mooi vindt. Je kunt winterstek nemen van Cornus, Forsythia, Ribes, Liguster, vijg en ook van verschillende bessenstruiken. Met sommige rozen lukt het ook, al is dat iets lastiger. Hieronder volgt de werkwijze van het stekken.

Knip in december of januari een mooie rechte tak die het afgelopen jaar gevormd is bij de grond af. Knip de tak in circa twintig centimeter lange stukken steeds vlak onder een oog af. Knip de onderkant recht, en de bovenkant schuin af, zodat je ze straks niet per vergissing ondersteboven plant. Het sprieterige einde van een tak is minder bruikbaar.


Zet de stekken als bundeltje goed diep bij elkaar in een pot met aarde die vochtig is en zet ze in een onverwarmde maar vorstvrije schuur. De stekken gaan de komende maanden wondweefsel vormen waaruit later de wortels zullen groeien. Laat de pot vooral niet uitdrogen.
Eind maart kun je de stekken één voor één oppotten, of ze voor verdere ontwikkeling op een plekje in de volle grond zetten. Ook dan mogen ze niet uitdrogen. De stekken zullen nu gaan uitlopen en aan het einde van het jaar kun je ze een definitief plekje in je tuin geven.

Tekst Annie M.G. Schmidt/muziek Harry Bannink