Katten in de tuin

De betekenis van dit gezegde is het aansnijden van een moeilijke kwestie. En dat de volgende kwestie moeilijk is, is waarschijnlijk een understatement. Want de emoties liepen vorig jaar hoog op nadat een boswachter in de media sprak over de schade die loslopende katten aan de inheemse fauna veroorzaken: “Wilde dieren jagen op een prooi om zich te voeden. Daarna stopt het jagen, tot het dier weer honger krijgt en opnieuw op jacht gaat. Huiskatten krijgen eten van hun eigenaar, maar jagen desondanks. Zij eten hun prooi niet op maar jagen vanuit instinct. Zij doden daarmee onnodig heel veel dieren,” aldus de betreffende boswachter.

Inmiddels pleiten Ecoloog Chris Smit, verbonden aan de Rijksuniversiteit van Groningen en Jurist Arie Trouwborst voor een proefproces om het los laten lopen van katten strafbaar te maken.

Een paar onderzoeksfeiten over Nederland op een rijtje:

• Er zijn tussen de 2 en 3 miljoen huiskatten en 10 duizenden zwerfkatten
• Jaarlijks sneuvelen er in Nederland circa 140 miljoen dieren als prooi van de kat
• Gedode dieren zijn kleinere zoogdieren, (weide)vogels, vleermuizen, reptielen, amfibieën en vissen.

Ecoloog Chris Smit over het buiten loslopen van katten:

“De Natuurbeschermingswet is heel duidelijk: katten mogen buiten niet loslopen. We weten dat de kat een jager is en ’s nachts op strooptocht gaat. Mensen die hun kat naar buiten laten gaan, doen dat bewust. Zij zijn strafbaar. Het is al lang bekend dat de kat enorm schadelijk is voor de natuur. Aan de ene kant steken we miljoenen euro’s in de bescherming van weidevogels, maar vervolgens gaat die lieve kat ’s nachts naar buiten om diezelfde vogels dood te bijten.’’

Ook in tuinen veroorzaken katten overlast. Het lijkt of ze het liefst hun behoefte bij de buren doen, en dat is zeker het geval wanneer de tuin van het baasje bestraat is.
In mijn eerste tuin heb ik Toxoplasmose opgelopen door de kattenuitwerpselen in mijn tuin.
Er lopen ongecastreerde katers rond die geurvlaggen afzetten in de tuin waardoor het in het voor- en najaar vaak stinkt. Ik heb gaas om een jonge boom moeten spannen omdat de bast kapot werd gekrabt.
Een nestkastje ophangen is zinloos en triest als de jonge vogels zodra ze uitvliegen worden gegrepen door één van de vele katten op de buurt.


Sommige kattenbezitters doen hun kat een belletje om en dat is een goed begin als het om vogels gaat.
Een volgende goede stap zou zijn om de kat ’ s nachts binnen te houden, zodat de overlast voor dieren en mensen wordt beperkt. En natuurlijk horen katten “geholpen” te worden, zodat de asiels niet uitpuilen met katten die vervolgens hun dagen achter tralies moeten slijten.

Lees meer via onderstaande link:


https://www.ad.nl/binnenland/ecoloog-pleit-voor-proef-om-los-laten-lopen-van-katten-strafbaar-te-maken~aac14169/