Mag het licht uitOm 3 uur vannacht gaat de wintertijd weer in en de klok een uur terug.
Het is vannacht tevens de 16e editie van de “NachtvandeNacht.” Met dit jaarlijkse evenement vragen natuur- en milieufederaties aandacht voor het klimaat, energiebesparing op licht en lichthinder.
De Nacht van de Nacht- campagne is een groeiende beweging waarbij honderden organisaties, bedrijven en overheden samenwerken.

In Nederland brandt ’s nachts veel onnodige verlichting. Omdat Nederland zo dichtbevolkt is zijn er weinig plekken waar het ’s nachts nog echt donker wordt.
Het overal aanwezige kunstlicht heeft een bewezen negatief effect op onze slaap. Professor Joke Meijer geeft vanavond om 22.00 uur online een lezing over de negatieve effecten van licht(hinder) op mens en dier. (Lees meer via de link onderaan)

Hoe zit dat in onze tuinen? De komst van led verlichting betekende een enorme energiebesparing die goed is voor het klimaat en onze portemonnee. Er kwam led kerstverlichting op de markt en steeds vaker hingen mensen deze buiten in de boom of aan de gevel van de woning. Dat zie je nu zo rond Sinterklaas beginnen, en met een beetje geluk worden de lichten ergens tegen Pasen weer gedoofd. Het komt ook voor dat kerstverlichting het hele jaar blijft branden. Hoe gezellig wil je het hebben…


Nu de tuinbranche haar best doet om ons zo veel mogelijk kapschuren, plastic bankstellen, vloerkleden, buitenkeukens en barbecues te verkopen kan de verlichting natuurlijk niet achterblijven. Dat zie je dan ook terug in tuinen waar snoeren met een tien-tal witte of gekleurde lampen hangen, die de hele nacht blijven branden.

Beste mensen, mag dan nu alsjeblieft het licht in de tuin uit??


https://www.nachtvandenacht.nl/nieuws/livestream/