afvallen blad



Een vaak gehoord advies is dat je in de herfst je tuin winterklaar zou moeten maken. Dat doet me altijd terugdenken aan de neutronen korrels en het scheurgras van Jacobse en Van Es, alias Van Kooten en De Bie. (Voor wie dit niet kent: https://www.youtube.com/watch?v=Sr_Yh5FyE78&list=RDSr_Yh5FyE78&start_radio=1&t=1


De tuin is prima in staat om zichzelf winterklaar te maken, wij hoeven daar weinig meer aan te doen dan uitgebloeide en afstervende planten te laten staan.
De silhouetten van afgestorven planten maken de tuin in de winter veel interessanter om naar te kijken. Dat is nog meer het geval wanneer er zich rijp heeft afgezet of als er sneeuw is gevallen.


Bij afgestorven planten denken we in de eerste plaats in termen van afval. Voor de natuur bestaat er geen afval, integendeel. Afgestorven planten en afgevallen blad is voedsel voor planten, bodemdieren en micro- organismen. Behalve dat is het ook bescherming voor de plant in rust wanneer het echt koud wordt.
Je bewijst je tuin dus een dienst door zoveel mogelijk afgestorven plantmateriaal te laten liggen. Het gazon vormt daarop een uitzondering, harken heeft de voorkeur boven bladblazen, wat onnodig veel herrie veroorzaakt voor de buurt.
Snoei ook de klimop niet af: hieraan vormen zich bessen die de vogels straks komen eten en jou iets te zien geeft in de wintertuin.

Niet alleen planten en bodemleven zijn geholpen met het laten staan van afgestorven planten. Vlinders en insecten vinden schuilgelegenheid en vogels zoeken naar wormen en slakken tussen het afgevallen blad.

Wat kun je dan wel doen als voorbereiding op de winter?
Hang alvast een voedersilo op voor de vogels, na verloop van tijd komen ze elke dag bij je langs.
Zet kuipplanten in de luwte tegen het huis zodat ze, als er nachtvorst komt, niet te nat de berging in gaan. Agapanthus, oleander en kamerlinde kunnen het beste buiten blijven staan tot er een vorst- periode wordt voorspeld.