Camassia

Je kunt nooit genoeg bollen in de tuin hebben vind ik. Bloembollen die verwilderen zijn wat mij betreft een pluspunt. Camassia of Indianenbloem is zo’n bolgewas. Een paar jaar geleden gaf ik een vriendin een pakje met deze bollen cadeau. Een maand later kwam ik langs en zag de bollen verschrompeld op een schaal liggen. Vrienden met veel kennis van bollen hadden haar gezegd dat het naaktbloeiers waren die niet in de grond hoefden. Maar ik denk eigenlijk dat ze het woord verwilderen iets te letterlijk had genomen en dacht dat ze haar hele tuin zouden overnemen.
Camassia schijnt van een wat vochtige grond te houden maar in de droge en zonnige border doen ze het ook goed. De bloei begint in mei en houdt lang aan. Het enige minpunt van deze bol is dat het lang duurt voordat het hoog opgaande blad is afgestorven.

Muscari Latifolium


Een ander waardevol bolgewas is de muscari Latifolium ofwel de breedbladige druifhyacinth. Ze bloeit langdurig in april-mei en wordt tot de stinzenplanten gerekend. De lichtblauwe steriele bloempjes staan boven de donkere bloemen die bezocht worden door bijen. De gewone blauwe druifjes gaan achteruit in de loop der jaren, maar ik hoop dat deze soort een blijvertje is.