18 Jaar geleden kreeg ik van een vriendin een appelboom cadeau. Het is een halfstam Rode Jonathan, een ouder ras dat prachtige rode appels geeft die lang houdbaar zijn. Ik heb het de boom niet gemakkelijk gemaakt. Na 2 jaar moest hij mee verhuizen van Korte Akkeren naar Plaswijck.

Daarna moest de arme boom alle zeilen bijzetten om het ophogen van de nieuwe tuin te overleven. Ik wist dat de entplaats, dat wil zeggen het stamdeel waar de appel op een onderstam is geënt, niet onder de grond mocht verdwijnen. Daar heb ik met veel kunst en vliegwerk een oplossing voor bedacht. De boom sloeg goed aan en gaf, afgezien van beurtjaren, flink wat mooie appels waar ik de hele winter van kon eten. Naarmate ze langer lagen werden ze steeds zoeter. Ik bakte appeltaarten, maakte compote en appelcrumble of at ze zo.

De laatste jaren gaat het niet goed met de boom. Hij groeit niet meer en kreeg dit voorjaar meeldauw en geeft de laatste jaren zo goed als geen appels.
Ik hoop dat ik achter de oorzaak kom zodat hij de komende jaren weer appels gaat geven.

Takken met appels Charley Toorop


Zolang het niet vriest, kun je tot ongeveer half maart een appelboom planten. Een halfstam appelboom wordt ongeveer 4 meter hoog, een laagstam 2 tot 3 meter. Informeer of de boom (gedeeltelijk) zelfbestuivend is. Een boom die dat niet is heeft een andere appelboom in de omgeving nodig voor de bestuiving. Verdiep je hierin voor de aankoop, maar ook hoe je de boom op de juiste manier plant.
Een fruitboom in je tuin is een aanwinst voor de bijen en voor jezelf. Je voegt daarmee een dimensie toe aan tuinbeleving. Over 25 jaar is jouw appelboom verbonden met allerlei herinneringen. Zoals in het gedicht “Onder de appelboom” van Rutger Kopland waar Harry Bannink prachtige muziek voor schreef.