De herfst is in volle gang. Het schurende, ritselende geluid van bladeren in de wind heeft voor mij iets prettigs. Als je goed luistert klinken de verschillende bladeren niet hetzelfde. De grote taaie bladeren van de plataan maken een heel ander geluid als ze over straat dwarrelen dan bijvoorbeeld de blaadjes van een beuk. Vanmiddag kwam Cyclus met de bladblazers en bezemwagen door de straat. Bladblazers maken ongelofelijk veel herrie waaraan je je maar moeilijk kunt onttrekken. Weg was mijn prettige gevoel!


Binnen kun je, met tv en muziek uit, best veel natuurgeluiden waarnemen. Luister maar eens hoe de wind tegen het raam beukt of om het huis giert. Terwijl ik dit schrijf tikken dikke regendruppels op het dakraam. Eerst hoor je de afzonderlijke druppels vallen wat langzaam overgaat in een massief geroffel op het glas. De roodborst is sinds een paar weken weer in de tuin te zien en laat in het zonnetje af en toe zijn parelende lied horen.


Buiten valt er veel te zien. Het kleuren van de bomen springt het meeste in het oog. Als alle bladeren zijn gevallen ziet een boom er heel anders uit dan in de zomer. Ja natuurlijk, zul je denken, maar weet jij of een beuk een opgaande of een brede kroon heeft? Zou je een boom kunnen herkennen zonder blad? Zie je hoe de schors van elke soort verschilt? Is het je wel eens opgevallen dat een kale boom in de wind anders klinkt dan wanneer hij blad heeft?


Wilde rozen hebben bottels gekregen en talloze struiken bessen. In mijn tuin kijk ik voor het eerst bewust naar de uitgebloeide bloemhoofdjes en zaaddozen van planten. Ik realiseer me dat ik veel meer ben gaan zien sinds ik mijn blog schrijf.


Tip voor een mindfull wandeling: ga naar een plek met veel bomen. Kijk naar de schors, voel er aan. Kijk naar de kroon van bomen: hebben ze nog veel blad, kleuren ze al of zijn ze nog groen? Zie je de verschillen tussen bomen?