Prunus

Nu er opnieuw beperkingen gelden om buitenshuis de dingen te doen die ons plezier geven, hebben we meer tijd om na te denken hoe we onze tuin zouden kunnen verbeteren zodat we er in het voorjaar meer van kunnen genieten. Zolang het niet vriest kun je tot ongeveer december nog bloembollen planten. Ook kun je die woekerende plant aanpakken en hem verwijderen of een deel afsteken.


Tuinieren leer je door vallen en opstaan. De fouten die ik in de loop der jaren maakte zijn niet op een hand te tellen. Daar zou ik een serie over kunnen schrijven. Een veel gemaakte vergissing is het planten van een boom die veel te groot wordt voor een kleine stadstuin. Wandelend door de wijk zie ik kronkelwilgen ofwel ooit geplante paastakken. Ook het resultaat van een destijds in de grond gestopte kastanje is niet gemakkelijk over het hoofd te zien. Laat staan de massieve conifeer die uit de heg lijkt te zijn ontsnapt.


In een aantal gevallen leveren ze problemen op of klagen buren dat ze geen zon meer in de tuin krijgen. Bomen in de wijk zijn niettemin erg belangrijk om de hitte in de zomer te temperen en voor het afvangen van fijnstof dat vanaf de A12 de wijk in dwarrelt. Van mij mogen ze dus blijven.

Voor elke tuin is een geschikte boom te vinden. Kort geleden viel er een nieuwsbrief over de tuinen en achterpaden van Mozaiëk Wonen op de mat. Zij zijn van mening dat een boom minimaal 2 meter van de erfgrens geplant moet worden. Maar dit staat nergens in de APV van Gouda te lezen. In de Gemeentelijke Bomenverordening wordt een minimale grens van 0,5 meter voor bomen aangehouden, en geen afstand voor heggen en heesters. Om problemen in de toekomst te voorkomen is overleg met de buren wel aan te raden. Landelijk gezien wordt overigens een afstand van 2 meter van de erfgrens gehanteerd. De woningcorporatie stelt verder dat een boom maximaal 6 meter hoog mag worden.

Er is voldoende keuze in die categorie. Je hebt veel soorten Prunussen of sierkersen, zoals de winterbloeiende Prunus Subhirtella Autumnalis. Een Prunus geeft in het voorjaar bloesem en in het najaar prachtige herfstkleuren. Een andere leuke boom is de sierappel zoals Malus Red Sentinel, waarmee je merels, lijsters en kramsvogels naar je tuin lokt. Het krentenboompje of Amelanchier is ook zo’n boom met toegevoegde waarde: bloesem, herfstkleuren en vruchtjes voor de vogels toe. Maar een echte halfstam appelboom is natuurlijk ook een optie. (Zie mijn post over de appelboom)

Mocht je nog niet veel groen in de tuin hebben, dan is een boom een makkelijke en goede keuze. Haal flink wat tegels weg in het midden van de tuin en plant daar in goede tuinaarde een boom naar keuze.