Op 7 en 8 oktober wordt de eerste editie van het Nationale Bloembollenweekend gehouden. Het doel van deze actie is om mensen zoveel mogelijk bloembollen te laten planten zodat bijen voldoende voedsel kunnen vinden in het vroege voorjaar. Het is intussen wel bekend bij de meeste tuiniers dat het niet goed gaat met de wilde bijen. Ik heb er in eerdere blogs al het nodige over geschreven. 

Van alle wilde bijen is de hommel de bekendste. Ik zie ze veel in mijn tuin, en dat begint heel vroeg in het voorjaar, op mooie dagen al vanaf half februari. Dan ontwaakt de koningin en komt uit de bladerhoop of composthoop te voorschijn. Ze zwalkt laag over de tuin hongerig op zoek naar voedsel. Daarvoor heeft ze bloemen nodig en behalve de eerste crocussen is er voor haar nog niet veel te vinden. 

Elk jaar rond deze tijd verrast zo’n enorme eerste hommel mij. Verzwakt als een koningin hommel is na haar winterslaap, probeert ze aan te sterken met het stuifmeel van crocussen. Ik zag een koningin eens uren op een dichte crocus zitten. Wachtte ze tot de bloem open zou gaan of was ze te vermoeid en verkleumd om verder te vliegen?

Hommels kunnen doordat ze een vachtje hebben meer kou doorstaan dan andere bijen. De hommelkoningin overleeft als enige van het volk de winter. In het voorjaar moet ze een nieuw volk stichten en gaat ze nadat ze wat is aangesterkt op zoek naar bijvoorbeeld een muizenhol waar ze een nest maakt.

Vroeg bloeiende bloembollen zijn bijvoorbeeld het sneeuwklokje, crocussen, Scilla, blauwe druifjes en vingerhelmbloem. Daarnaast zijn Helleborus en longkruid vroegbloeiende vaste planten die graag worden bezocht door bijen.

Kies wel voor biologisch geteelde bloembollen; die bevatten geen pesticiden. Want bestrijdingsmiddelen is een belangrijke oorzaak van bijensterfte.

Plant de bollen voor december op een diepte van 3 x de bol. Is de grond droog bij het planten geef dan water zodat de wortels zich gaan ontwikkelen. Bollen kunnen tegen vorst, ook in een pot. Wel kunnen ze in een pot te nat worden dus zet ze tegen de gevel van het huis wanneer het veel regent. In de tuin strooi je de bollen op de grond en plant ze waar ze neerkomen. Zo krijg je een natuurlijk uitziend resultaat. Sneeuwklokjes staan graag onder bladverliezende bomen voorzien van een laagje compost. Crocussen, Scilla en blauwe druifjes hebben zon nodig.

Hieronder kun je meer lezen over de actie van Stichting Steenbreek.

Park Rotterdam: een zee van Scilla’s.