Sinds een paar weken ben ik de gelukkige huurder van een moestuin. Ik ga volgend jaar met pensioen en aangezien tuinieren toch al hoog scoorde als liefhebberij, was de keuze voor een nieuwe tuin logisch.
De lange wachtlijsten bij moestuincomplexen staan in schril contrast met de toenemende verstening van stadstuinen. Na 2 jaar wekelijks schrijven op dit blog heb ik het meeste daarover wel gezegd. Niet dat mijn verbazing minder is geworden als ik na de zoveelste warme zomer meerdere tuinen in de buurt bestraat zie worden met zwarte tegels.
Nu is het echt niet zo dat op een moestuincomplex altijd met de natuur mee wordt getuinierd. Ook daar valt nog wel wat te verbeteren als het gaat om het gebruik van kunstmest, herbiciden en pesticiden. Er zijn wel degelijk tuiniers die ecologisch pionieren. Ik heb de indruk dat hun tuin door tuiniers van de oude stempel met argusogen wordt bekeken: wat gebeurt daar allemaal?
Ik las het boek van Frank Anrijs “Combineren in de natuurlijke moestuin” met als ondertitel groenten kweken volgens het systeem van schijnbare chaos. Deze methode is door Yggdrasil in België ontwikkeld na meer dan 20 jaar ervaring opdoen in het kweken op een natuurlijk manier.
Ik kan daar aspecten uit halen waarmee ik uit de voeten kan op mijn lapje grond van 100 m2. Om te beginnen zal de bodem verbeterd moeten worden. Die is op het eerste gezicht schraal. Ik zorg er voor dat zoveel mogelijk bodemoppervlak begroeid raakt. Een deel wordt pluktuin met vaste planten, kleine heesters en eenjarigen. In het andere stuk staan al een doornloze braam, een Japanse wijnbes en zelfgestekte aalbesstruiken. In een aangelegd bedje met biologische compost is veldsla, rucola en winterpostelein gezaaid. Het hangt wel een beetje van het weer af of deze late teelt nog geoogst kan worden. Tot november kan ook nog knoflook gepoot worden. Volgend jaar ga ik een bed volgens de polycultuur aanleggen. Dat betekent dat groenten niet netjes in rijtjes komen te staan, maar juist in kleine aantallen door elkaar. Ook kijk ik naar combinaties planten die het goed met elkaar doen. Op stukken heb ik bladrammenas en Phacelia gezaaid. Dat zijn groenbemesters die de bodemvruchtbaarheid verbeteren en uitspoeling tegengaan.
Er komt heel wat op je af bij het beginnen van een moestuin. De herfst is een heel gunstige tijd om een begin te maken. Je kunt nu goed compost strooien want door de natte bodem in de herfst gaan bodemorganismen meteen aan de slag. Ook is het een goede tijd om bomen en struiken te planten. In de pluktuin zijn al flink wat bollen gepoot die ik in mijn stadstuin niet meer kwijt kon.
Ook in je stadstuin kun je fruit en groenten kweken. Sier- en eetbare planten kriskras door elkaar, zoals in cottage tuinen in Engeland. Nu alles extreem duur is geworden is dat het overwegen waard. In de komende blogs daarover meer.
De Groene agenda van Gouda
In samenwerking met Mozaiek Wonen en Gemeente Gouda gaan de Goudse tuinambassadeurs in oktober aan de slag in Korte Akkeren, één van de meest versteende wijken van Gouda.
Maandag 3 oktober om 20.00 uur is er in Ontmoetingscentrum De Walvis een voorlichtingsavond rond het thema “Tegels eruit, groen er in!” Waarom, hoe pak je dat aan en welke hulp kun je krijgen? Na afloop krijgt iedereen een gratis zakje bloembollen mee .
Donderdag 13 oktober om 19.30 uur: Bruispunt Eetbaar Gouda in het Nelson Mandelacentrum .
Klik op onderstaande link voor het programma
https://goudabruist.nl/activiteit/59077/bruispunt-eetbaar-gouda
Het is goed om te weten dat de herfst een goede tijd is om een moestuin te beginnen. Mijn man en ik hebben een huis in een grote stad gekocht, met een tuin. We willen graag een moestuin aanleggen. Eerst laten we waarschijnlijk onderzoeken of we te maken hebben met bodemverontreiniging, omdat we midden in een stad zitten. Daarna gaan we aan de slag, dat wordt waarschijnlijk precies midden in de herfst!
Dag Emma,
wat fijn om een ruime tuin om het huis te hebben! Het is inderdaad verstandig om bodemonderzoek te laten doen voor je van de geteelde groenten gaat eten. Veel succes en plezier met jullie tuin!
Groet,
Coby