Van 23 september tot en met 5 oktober kun je meedoen met het tellen van bodemdieren.
Een kwart van de biodiversiteit bevindt zich onder de grond. Dit jaar staan de bodemdieren in de stad centraal. Iedereen kent wel de regenworm en de pissebed. Het bodemleven bestaat naast kleine en grotere dieren ook uit schimmels en bacteriën.
Plantengroei begint met een gezonde bodem. Regenwormen zijn belangrijk voor de vruchtbaarheid van je tuin. Zij zorgen er voor dat plantenresten worden afgebroken en scheiden dit na vertering uit als vruchtbare wormenpoep, onmisbaar voor plantengroei. Het zijn die krullerige zwarte hoopjes die je vast wel eens hebt zien liggen. Dat is het zwarte goud voor je tuin en als je er veel van ziet is dat een aanwijzing dat het wel goed zit met de het bodemleven in jouw lapje grond.
Wormen zorgen er verder voor dat de bodem wordt voorzien van zuurstof en de grond niet verdicht zodat bij hoosbuien het water kan wegzakken. Plantenwortels kunnen door de luchtige structuur gemakkelijker doordringen in diepere lagen.
Een regenworm is nou niet het meest aansprekende dier dat je in je tuin kunt tegenkomen. Goed beschouwd is het eigenlijk niet veel meer dan een soort darm. Toch ben ik blij met elk exemplaar dat ik in mijn tuin tegenkom vanwege het werk dat ze gratis voor mij doen. Een paar jaar geleden zaten er als het regende hele kluwens rode compostwormen aan het compostvat vastgekleefd. Dat was makkelijk uitdelen aan een vriend die net een moestuin was begonnen.
Het meest geziene en meest gehate bodemdier is ongetwijfeld de slak. Niettemin zijn zij de opruimers in de tuin, maar helaas vergrijpen ze zich ook aan onze jonge dahlia’s en zaailingen. Op hun beurt zijn ze voedsel voor vogels en egels. Onzichtbaar is de mol, maar hij laat duidelijke sporen na met zijn molshopen. Er zit er één in mijn tuin, hij houdt de grond mooi los. In de strooisellaag kun je als je goed kijkt kleine springende beestjes zien: de springstaartjes. Er bestaan honderden soorten in Nederland.
Ondergronds leven aaltjes of Nematoden, ze zijn niet groter dan 1 millimeter. Je hebt een microscoop nodig om ze te kunnen zien. Ze leven van bacteriën, schimmels, planten en andere aaltjes.
Planten leven in symbiose met Mycorrhiza schimmels die met hun netwerken er voor zorgen dat plantenwortels meer water en voedsel kunnen opnemen.
Bacteriën breken organische verbindingen af, leveren en houden nutriënten en houden die vast. Ook spelen ze een rol bij het tegengaan van ziekmakende schimmels bij planten.
Een gezond bodemleven is voor ons voortbestaan van levensbelang en heeft van ons een andere houding nodig dan “uit het oog, uit het hart.”
Do’s en don’ts voor een beter bodemleven
-Gebruik biologische compost of maak zelf compost in een vat.
-Laat de aarde begroeien met bodembedekkers en laat het afgevallen blad in de herfst zoveel mogelijk liggen.
-Zorg dat ook in de winter de bodem bedekt is met planten, mulch of onrijpe compost.
-Spit niet in de tuin. Het bodemleven raakt er door verstoord omdat de laag waarin de luchtminnende bacteriën leven wordt ondergegraven en de bacteriën daardoor zullen afsterven. Bovendien komen allerlei onkruidzaden naar boven die door het licht zullen ontkiemen.
-Gebruik geen kunstmest. Bij herhaaldelijk gebruik put het de bodem uit door gebrek aan organisch materiaal. Bovendien zijn de zouten schadelijk voor wormen.
-Gebruik geen bestrijdingsmiddelen. Deze doden niet alleen het lastige onkruid of ongedierte maar ook andere nuttige planten en dieren. Bovendien vervuilt gif het grondwater.
Wil je meedoen met de telling? Klik dan op onderstaande link: