Dagblad NRC heeft in samenwerking met Tilburg University het lezersproject De Wilde Tuin in het leven geroepen. Je kunt in je eigen tuin meedoen met dit experiment door gedurende 1 jaar één vierkante meter tuin te laten verwilderen. Als je geen tuin hebt kun je toch meedoen door op je balkon een pot of bak met kale grond te zetten en te kijken wat er gebeurt. 

Je maakt in je tuin een vierkante meter vrij van begroeiing om vervolgens de natuur haar gang te laten gaan en af te wachten. Samen met ecologen kijk je welke planten er opkomen en welke dieren je op dat stukje ziet. 

Oei, dat zal niet meevallen voor de nette tuiniers onder ons! Velen van ons zijn geneigd om ieder onkruidje te verwijderen. Wij zien onkruid nog altijd niet als inheemse wilde planten waarvan een aantal qua schoonheid niet onderdoet voor de gekweekte uitheemse plofplanten uit het tuincentrum. Bovendien hebben de inheemse planten een belangrijke functie in het ecosysteem. Insecten, bijen en vlinders zijn er van afhankelijk. 

Eén van  de vragen van dit onderzoeksproject is of hierdoor onze houding ten opzichte van de natuur verandert. Want het is namelijk de bedoeling dat we onze neus steken tussen het gras, kruiden en brandnetels om te zien wat er zoal in die vierkante meter leeft. Misschien is het een mooie manier om onze angst voor beestjes te overwinnen en onze controle over alles wat groeit meer los te laten. 

Van de week zag ik op Instagram een filmpje van een oudere vrouw die het groen van de buren met een takkenschaar te lijf ging. Er hing niets over de schutting, maar het groen kwam er iets boven uit zodat ze het kon zien. Dat verdroeg ze niet. Ook beklaagde ze zich over de blauwe regen die een groot deel van de gevel van de buren aan het zicht onttrok. 

Hoe is het mogelijk dat mensen zoveel angst kunnen hebben voor planten, struiken en bomen! Ik kan het alleen maar verklaren vanuit de gedachte dat mensen die hiermee behept zijn totaal geen verbinding (meer) met de natuur ervaren. Terwijl de natuur ons leven verrijkt, en wij zelfs niet zonder kunnen. 

Voor bezitters van een patio is dit project een buitenkansje. Zij hoeven alleen maar één vierkante meter tegels weg te halen en af te wachten wat er gebeurt. Tuinieren was nog nooit zo gemakkelijk! Wil je de toename van leven op je vierkante meter stimuleren, dan mag je de natuur een handje helpen door bijvoorbeeld een houtblok neer te leggen, een poeltje te maken of wat zaad te strooien. 

Als je meedoet krijg je elke maand een nieuwsbrief met informatie die je helpt planten en dieren te herkennen. Ook hoor je de resultaten van andere deelnemers aan De Wilde Tuin. 

Wil je meer weten over het project, klik dan op onderstaande link:

https://www.nrc.nl/nieuws/2022/02/08/doe-mee-en-creeer-een-vierkante-meter-wildernis-a4085273