Vorig jaar was ik op de perenpluk dagen van Belle Boomgaard in Wijk bij Duurstede. Daar plukten we op een zonnige dag kilo’s peren van verschillende soorten. Wat waren die dingen lekker! Belle Boomgaard is nu in het 3e jaar van omschakeling van reguliere naar biologische fruitteelt. Peren uit de supermarkt smaken als een slap aftreksel van die bijna biologische peren. Onvergelijkbaar!

Zelfs de hond wilde wel een peertje proeven …

Het leek me fantastisch om over een paar jaar zelf peren van een eigen boom te kunnen plukken en deze week dacht ik: het is nu of nooit! Ik hakte de knoop door en bestelde in Boskoop mijn perenboom: een laagstam Conference. Maart is een goede maand om een fruitboom te planten, zolang het maar niet vriest. De Conference is een zelf-bestuivende soort: hij heeft geen andere perenboom in de omgeving nodig om peren te krijgen. De peren schijnen wel groter te worden door kruisbestuiving met een andere boom.

Je kunt een peer zonder kluit kopen, zogenaamd wortelgoed of kale wortel, of één met kluit. Natuurlijk moet wortelgoed snel de grond in, zodat de wortels niet verdrogen en afsterven. De kans dat de boom niet aanslaat is wat groter, maar voordeel is dat ze goedkoper zijn dan bomen met een kluit. Een boom met kale wortel kan van november tot en met maart worden geplant. Een boom met kluit het hele jaar door.

Vorig jaar heb ik een laagstam Lombart’s Calville appelboom met kale wortel geplant. Die is met liefdevolle zorg goed aangeslagen. Ik heb goede hoop dat ie mij met een paar appels beloont dit jaar, net zoals de halfstam rode Jonathan destijds die ik 20 jaar geleden plantte. Appels van de Lombart’s Calville zijn al lang niet meer te koop bij de groenteboer. In de jaren zeventig hadden wij ze thuis vaak op de fruitschaal liggen. Ik herinner me ze als een zachte, friszure sappige appel. Maar het is even afwachten of ze in werkelijkheid net zo lekker zijn als in mijn herinnering….

Tegelijk met de boom heb ik een zak bodem-verbeterende aanplantgrond gekocht wat de boom helpt om nieuwe wortels te vormen en aan te slaan. Een kort paaltje, een zogenaamd kniepaaltje zet je op het zuidwesten ernaast, zodat de boom stabiel staat. Als de boom na een paar jaar goed vaststaat kun je dat weghalen. Je hebt speciaal boomband om de boom te fixeren aan de paal, maar met een ouwe panty kan het ook. Zorg dat je hem niet te strak zet, maar zodanig dat bij wind de stam weinig kan bewegen.

Je graaft een kuil van ongeveer 50 centimeter diep en twee keer zo groot als de wortels of de kluit. Werk wat bodemverbeteraar in het plantgat en meng dat door de grond. Nu is het oppassen dat je de boom niet te diep plant, want de ent – dit is de knobbel waar de boom op de onderstam groeit- moet zo’n 5 centimeter boven de grond blijven. Als het geënte deel onder de grond raakt, gaat de ent wortels vormen wat ten koste gaat van de boom en dan kan hij zelfs doodgaan. 

Vul het gat met aarde, schud een boom met kale wortels zodat deze goed bedekt raken met aarde. Druk met je voeten de aarde rondom de boom nog wat aan en geef de boom tenslotte water. Bij langdurige droogte af en toe water blijven geven, maar niet te veel zolang de boom geen blad heeft want verdampen kan hij dan niet. Geef als hij eenmaal in het blad staat bij aanhoudende droogte het eerste jaar regelmatig water.  

Als de boom is geplant snoei je hem licht bij. Zo kan hij zijn energie in vorming van de wortels steken en bepaal je de vorm. Je houdt 4 of 5 gesteltakken(de hoofdtakken) aan als basis. Het hart van de kroon hou je open voor licht en lucht. Kleine zwakke en naar binnen groeiende takjes snoei je weg. Kort de overgebleven gesteltakken in met een derde, op een plek vlak boven een naar buiten gericht oog. Daarmee zorg je dat de nieuwe takken naar buiten groeien. Je moet je fruitboom elk jaar snoeien voor gezonde groei en vruchten. Het snoeien van een fruitboom is best complex maar op internet zijn duidelijke beschrijvingen te vinden. 

Een laagstam peer wordt ongeveer 2 a 2,5 meter hoog. Hij heeft in de breedte wel wat ruimte nodig en staat het liefst in de zon voor een overvloedige oogst en goede rijping van de vruchten.