De bloembollen zijn bijna allemaal uitgebloeid en sterven nu langzaam af. Het gele loof kun je na ongeveer 6 weken weghalen. De bol heeft dit proces nodig om volgend jaar weer tot bloei te kunnen komen.

Zodra de bloemen van de Nectaroscordum worden bestoven, sluiten ze zich en richten zich naar boven. Klus geklaard en gesloten voor hommels.

De zaaddoos van de kievitsbloem opent zich als de zaden rijp zijn. Strooi de zaden uit en je zult zien dat er volgend jaar weer meer kievitsbloemen groeien.

De vijg begint nu echt los te gaan. Een koolmeesje slaapt regelmatig tussen de enorme bladeren en schrikt op als ik er langs loop. Rechts zie je een teunisbloem. Die is dit jaar spontaan komen aanwaaien en zal over een paar weken de eerste citroengele geurende bloemen laten zien. De bloemen zie je opengaan als het begint te schemeren. Er komen nachtinsecten op af, net als op de wilde kamperfoelie die ’s avonds heerlijk geurt.

De spin heeft een mooi web op een klaproosblad geweven. Zie je het holletje aan de linkerkant, waar hij pijlsnel in vlucht bij gevaar? De bruine krekel zorgt voor het ultieme zomergevoel met zijn getsjirp. In de geraniumbloem rust een dikkop bij.

Met een kop muntthee vers geplukt uit de tuin is het eindeloos genieten op warme zomeravonden.

Verhalen en foto’s van je tuin zijn nog steeds welkom! Stuur ze naar