Ongelofelijk, dat er zo’n temperatuurverschil is in amper twee weken tijd. Je ziet de tuin dan ook gelijk veranderen: bollen schieten de grond uit en Krokussen, Helleborussen en sneeuwklokjes bloeien volop. Zelfs de blauwe Scilla Siberica staat al te bloeien op een luwe plek onder de heg. Ook de knoppen van de bomen zwellen. Als het zo door gaat zien we de “groene waas” dit jaar enorm vroeg.

Er wordt een langere droge periode voorspeld. Zou het een herhaling van vorig jaar worden? Het was toen een warm en droog voorjaar. Ik zie veel lieveheersbeestjes en wantsen zich warmen aan de eerste zonnestralen. Een hommelkoningin zat versuft en onder het stuifmeel te wiegen in een boeren krokus.

Nu de meeste planten nog moeten opkomen kan ik ongestraft op de aarde lopen en makkelijker bij de klimop om hem te snoeien. Ook kun je nu in de nog kale tuin het onkruid en teveel aan zaailingen wieden. De Solanum is bevroren, althans bovengronds want ik zie op de dikke takken toch nog wat groene puntjes zitten. De afgeknipte bos past met geen mogelijkheid in de groenbak en dus dient het achterterrasje als tijdelijke opslagplaats.

Er is veel moois te zien, zowel in de tuin als daarbuiten.