In een vorige post schreef ik over verbeteringen die je kunt aanbrengen om je tuin interessanter en mooier te maken.

Het begint zoals gezegd met de indeling  van het terras en de paden. Uiteraard speelt de verhouding tussen steen en aarde mee. Wil je veel groen, dan kies je natuurlijk voor minder verharding; wil je niet teveel tijd kwijt zijn aan tuinieren dan kies je verhoudingsgewijs voor meer bestrating. Met een goede toepassing en verdeling van de beplanting kan je tuin er dan toch aantrekkelijk uitzien.

Een recht pad en rechte plantenvakken ogen saai, al speelt hierbij de gekozen beplanting ook een rol. Denk eens in diagonale of ronde vlakken waardoor het ruimtelijk gevoel zal vergroten.  Je kunt het pad met een bocht of schuin door de tuin laten lopen zodat de diepte werking verbetert.

Een tuin die is omheind door een schutting geeft een duidelijke grens aan. Je ziet in één oogopslag waar je tuin ophoudt.  Bij een kleine stadstuin zorgt dit voor een opgesloten gevoel.  Smaken verschillen maar ik kan me toch moeilijk voorstellen dat mensen het fijn vinden om tegen een omheinde binnenplaats aan te kijken.

Je kunt het gevoel van opsluiting verminderen door de schutting met bijvoorbeeld klimop te laten begroeien. Dat zal bovendien de warmte in de zomer temperen. Klimop is een snelle groeier die een paar keer per jaar gesnoeid moet worden. Een heg oogt natuurlijker, gaat lang mee, maar vraagt wel onderhoud.

Het is het mooiste wanneer er buiten je tuin, bijvoorbeeld bij de buren of in het plantsoen,  bomen of struiken te zien zijn; dit kan de illusie geven dat je tuin buiten doorloopt en dus nog groter lijkt.  Je tuin zodanig inrichten dat hij niet in één oogopslag is te overzien maakt de ruimte spannender: er valt als het ware nog iets te ontdekken.  Dit kun je doen door een stuk heg dwars op de afscheiding te planten of door een struik of boom als een soort coulisse in het midden van de tuin te plaatsen. Bomen en struiken laten een kleine tuin dieper lijken.

Vandaag liep ik langs de zoveelste tuin met grote grijs-zwarte tegels. Wat is dat toch met die dingen…. Zwarte tegels en weinig groen: het is helaas een veel toegepaste combinatie die mensen kennelijk  mooi en gemakkelijk vinden. Maar dit ont-tuinen stemt mij niet vrolijk. Die sombere tegels en grind doen me aan een kerkhof denken, met dit verschil dat een kerkhof door de uitbundige  beplanting meestal levendiger oogt.