De derde editie van de jaarlijkse mollentelling wordt gehouden van 13 tot en met 21 februari. Vanwege de vorst is de telling verlengd van een weekend tot een week. Hoewel de grond stijf bevroren is, zag ik op verschillende plaatsen molshopen in de sneeuw oprijzen. Hoe doen die beestjes dat? Hebben ze een ijsboor of zo?

Mollen worden vaak als lastig beschouwd, ze zouden dijken ondermijnen en wat al niet meer. Op internet browsde ik wat rond op de term “schade door mollen” en ja wel: een ongediertebestrijder dikt het nog eens flink aan met de tekst: “in onze gecultiveerde samenleving veroorzaken mollen veel schade. Zowel in weilanden, gazons, parken en tuinen kunnen grote vernielingen worden aangericht. Ook kunnen dijken van polders ernstig worden beschadigd.”

Deze beweringen zijn overdreven, want wat mollen doen is de grond los maken met hun gangenstelsel waardoor er een betere drainage in de bodem ontstaat; ze eten regenwormen maar ook voor planten schadelijke insecten zoals ritnaalden, engerlingen en emelten. Verder staan slakken op het menu en zijn ze ook niet vies van een pasgeboren muisje.

Het enige dat tuiniers misschien niet zo waarderen aan de mol zijn de molshopen. Het schijnt heel goede potgrond te zijn: onkruidvrij want het komt van een diepere laag in de grond.

En met de ondermijning van dijken valt het meestal ook mee. Het Waterschap Hollandse Delta laat de mol meer met rust omdat zij inmiddels inzien dat het doden van mollen meestal onnodig is. Alleen daar waar de dijken gevaar lopen wordt de mol nog bestreden, maar vaak is dat dweilen met de kraan open, want voor elk vrij gekomen territorium komt wel weer een nieuwe mol. Begrazing van de dijk door schapen zorgt voor mest en daardoor een toename van regenwormen wat ideaal is voor de mol omdat hij per dag ongeveer de helft van zijn lichaamsgewicht aan voedsel nodig heeft.

De mol is een schakel in het ecosysteem, en is in de regel meer nuttig dan schadelijk. Behalve dan voor overgecultiveerde tuiniers….

Wil je meedoen met de mollentelling? Klik dan op onderstaande link.

https://www.zoogdiervereniging.nl/agenda/2021/mollentelling-2021