Het zijn weer gitzwarte dagen voor de met overbodige spullen overlopende economie. Was het overgewaaide fenomeen uit de VS de eerste jaren alleen nog op black friday: dit jaar proberen winkeliers ons een hele week te verleiden tot het kopen van dingen waarvan we niet wisten dat we ze nodig hadden. En dat hebben we in de meeste gevallen dan ook niet. Integendeel: onze kasten puilen uit van de door kinderhandjes vervaardigde kleding. Kostbare grondstoffen worden misbruikt voor onnodig grote en dure spullen en de afvalberg neemt intussen flink toe.
Ik zag op Instagram influencers die hysterisch gillend allerlei pakjes openmaakten. Betaald natuurlijk om anderen te prikkelen snel tot kopen over te gaan.
De drang om te kopen om het kopen is in mijn optiek een manier om een leegte te vullen. Er is zoiets als koopverslaving. Je voelt dan steeds de drang om te kopen, of je nu het geld hebt of niet. Steeds wanneer je iets koopt komt er in de hersenen een stofje vrij dat je een goed gevoel geeft. Voor eventjes dan. Daarna moet je weer op jacht naar het volgende koopje. In een wat mildere vorm koop je uit gewoonte meer dan je feitelijk nodig hebt. Want waarom die 15 paar schoenen in de kast?
Mensen die erg materialistisch zijn ingesteld lijken minder verbinding met de natuur te voelen en zich vooral te richten op consumptie. Een ongezonde ontwikkeling, zowel voor de planeet als voor henzelf. Maar dat lijkt een deel van de westerse wereld niet te boeien. Nu hoef je ook weer niet op safari naar Afrika te gaan, liever niet zelfs vanwege het klimaat.
Het kostbaarste wat we hebben is de natuur. Helaas is in Nederland in het agrarisch gebied het aantal in het wild levende dieren sinds 1990 gemiddeld met bijna de helft afgenomen, in natuurgebieden gaat het om een afname met ruim zestig procent. (Bron: WWF)
De Wageningen Universiteit heeft in 2023 onderzoek gedaan naar het verband tussen gezondheid en het hebben van een groene tuin. Via onderstaande link kun je daar over lezen.
Lees hier de publiekssamenvatting
Behalve aan fysieke gezondheid draagt een groene tuin ook bij aan het mentale welzijn. Steeds vaker wordt tuintherapie in de zorg toegepast. Bijvoorbeeld bij dementie of burn-out. Maar ook zonder deze problemen is een tuin heilzaam. Beter (leren) waarnemen en genieten van natuur om je heen zijn levenskwaliteiten. Ik weet nog dat ik jarenlang vooral gefocust was op planten in de tuin. Dat was voor mij de hoofdmoot van het tuinieren. Natuurlijk zag ik wel eens een bij of een vlinder voorbijvliegen maar ik schonk er in feite weinig aandacht aan. Dat is de laatste jaren sterk veranderd onder invloed van berichten over de achteruitgang van de natuur. Want daarmee begon ik te beseffen dat ik met de inrichting van mijn tuin invloed heb op het leven dat daar al of niet plaatsvindt. Ik begon mee te doen met de tellingen van tuinvogels, vlinders, bijen en het bodemleven. Daardoor raakte ik steeds meer betrokken bij wat er te zien is in die kleine stadstuin. Alleen al in 2023 voerde ik 167 waarnemingen in op Obsidentify, waarvan het overgrote deel in mijn tuin waren gedaan.
Het leren onderscheiden van al die verschillende levensvormen en de schoonheid daarvan leren zien doet iets met je. Je leert je te verwonderen dat er naast de bijna 18 miljoen mensen heel veel medebewoners zijn in Nederland. Levensvormen die prachtig zijn in al hun verscheidenheid. Zij doen gewoon hun ding en zorgen voor een gezond ecosysteem. Zullen we ze wat meer ruimte geven in onze tuinen?