Voor mijn tuindieren de Turkse Tortels kocht ik tot voor kort gangbaar vogelzaad. Zodra ik ’s morgens  de gordijnen open deed, kwamen ze aangevlogen. Tot mijn schrik las ik een verontrustend bericht over bestrijdingsmiddelen die in gangbaar geteeld vogelvoer blijken te zitten.  Pesticide Action Network NL deed er onderzoek naar. Zij namen een steekproef onder 9 monsters vogelzaden van verschillende winkels, waarvan 1 monster biologisch. 

Uitgezonderd het geteste biologische zaad werden er in de gangbare zaden 1 tot 4 restanten gif gevonden. Deze blijken besmet met insecticiden.  Het vogelzaad van Welkoop is het meest besmet en wel met hormoon-verstorende en neurotoxische insecticiden, zoals met het in de EU verboden insecticide chlorpyrifos-methyl. 

Verschillende soorten zaadetende Vinken

De zaden worden niet alleen tijdens de teelt, maar ook gedurende de opslag behandeld met insecticiden. Testen van de producent geven een veel gunstiger beeld qua schadelijkheid voor vogels dan de onafhankelijke onderzoeken. Een sprekend voorbeeld van de slager die zijn eigen vlees keurt. Onafhankelijk onderzoek toont echter schadelijke effecten aan op onder anderen voortplanting en ontwikkeling van vogels. Zelfs de gangbare vogelzaden van de Vogelbescherming bevatten bestrijdingsmiddelen. 

Het vogelzaad van C.J. Wildlife is het enige onderzochte biologische vogelzaad waarin geen gifresten zijn aangetroffen. Het advies aan consumenten van PAN-NL: geef de voorkeur aan biologische vogelzaden of maak zelf een zaadmengsel van biologische granen en zaden.

Hier kun je meer lezen.

Wij groene tuiniers willen het zo graag goed doen en de natuur helpen, maar in onze argeloosheid kopen we soms ondeugdelijke spullen die eerder schadelijk dan behulpzaam zijn voor de natuur. Zo blijken veel egelhotels niet te voldoen en zelfs tot ziekte en dood van egels te kunnen leiden. 

Om te beginnen is de mens volgens de Egelbescherming de grootste vijand van de egel, omdat hij  beslag legt op zijn leefgebied door verstedelijking en versteende tuinen. Mede daardoor is hij de laatste 50 jaar met 80 % afgenomen. Toch is de egel bij veel mensen een geliefd tuindier en willen zij hem helpen door het aanbieden van bijvoorbeeld een egelhuisje of egelhotel. De handel heeft zich echter niet verdiept in wat een egel nodig heeft en zo schaffen wij zonder ons daarvan bewust te zijn een ziekmakend of zelfs dodelijk onderkomen aan. Neem nu de egelmanden die er zo leuk uitzien. Omdat ze zo lek zijn als, ja inderdaad, als een mandje, is er aan de binnenkant een laag plastic aangebracht. Door gebrek aan ventilatie wordt de behuizing van binnenuit vochtig, er hangen druppels aan het plastic die op de egel in winterslaap terecht komen. Gevolg is een egel met schimmelinfecties en longproblemen waaraan hij dood kan gaan. Veel egelhuizen ventileren onvoldoende of zijn gewoonweg te klein. 

Er is nu ook egelvoer op de markt gebracht want ja, de commercie ziet handel in de egelliefde van mensen. In dat voer zitten ongeschikte dingen als, havermout, pinda’s en meelwormen die slecht zijn voor de egel. Wil je toch voeren dan kun je kattenbrokjes geven. 

De Egelbescherming Nederland heeft het boek “Egelhuizen in gebruik” uitgebracht waarin staat hoe je een goed egelhuis kunt bouwen en op welke plek je dat het beste neerzet. Op kleine schaal worden goede egelhuizen aangeboden. Dit wil de Egelbescherming graag in samenwerking met producenten uitbreiden. 

Weet je nog geen kerstcadeau ?  Hieronder 2 tips die niet alleen de ontvanger maar ook de tuindieren gelukkig maken!

Biologisch vogelzaad van C.J. Wildlife. 

Egelhuizen in gebruik, Egelbescherming Nederland