Net als de afgelopen jaren is de temperatuur ook deze zomer hoog. Terwijl ik dit schrijf is het In Zuid-Europese landen zelfs extreem warm met temperaturen boven de 40 graden. Opnieuw aanwijzingen dat de klimaatverandering de komende decennia doorzet. Vooral inwoners van steden hebben daar het meeste last van omdat het daar al gauw zo’n 4 tot 8 graden warmer is dan op het platteland.
In Gouda zijn de verschillen groot tussen oudere versteende wijken en de later gebouwde wijken die over het algemeen meer groen in de omgeving hebben. Gemeente Gouda stelt de komende 4 jaar 2 miljoen euro in het Groenfonds beschikbaar om de meest versteende wijken te vergroenen. Het betreft de Binnenstad, de Kadebuurt, Kort Haarlem, Korte Akkeren, Gouda Noord en Goverwelle. Als voorbeeld van een te vergroenen plek wordt De Markt genoemd: een groot stenen plein met weinig groen, omsloten door gebouwen. Daar kan het tijdens een hete zomer wel 52 graden worden. En zo zijn er meer plekken in de stad die beter leefbaar zouden worden met meer groen.
Het blijft dan ook verbazingwekkend wanneer particulieren besluiten hun tuin vol te leggen met steen. En het zijn steeds vaker antraciet kleurige grote tegels, die enorm veel warmte vasthouden. Mensen lijken niet doordrongen van het hitte-effect dat ze daarmee veroorzaken. Zodra het boven de 25 graden is hou je het niet meer uit in zo’n tuin. Ook niet met een parasol, want vergeleken met groen verkoelt dat nauwelijks.
Het is daarnaast een feit dat de binnenhuistemperatuur extra oploopt door het vele steen rondom je huis. Wanneer veel bewoners van een straat een versteende tuin hebben, ontstaat een zogenaamd hitte-eiland.
Klik op de link hieronder om te lezen over oplossingen voor versteende buurten en straten:
https://nos.nl/artikel/2483186-wijken-in-nederland-nog-altijd-onvoldoende-voorbereid-op-extreem-weer
Bomen, bomen en nog eens bomen.
De beste oplossing voor het verminderen van hitte is het plaatsen van een boom die groot mag worden. Eén grote boom werkt net zo verkoelend als tien airco’s. Schaduw van een boom maakt dat zowel de omgevings- als de gevoelstemperatuur een stuk lager is dan in de volle zon. Dat kan wel 10 tot 15 graden schelen. De schaduw van een boom op muren, daken en tegels zorgt daarbij dat de omgeving minder opwarmt.
Gemeente Gouda laat 90 bomen bijplanten in de openbare ruimte. Zelf heb ik aan de voorkant van mijn huis een drents krenteboompje geplant en aan de achterkant voor meer schaduw op het terras een mispel.
Het zou goed zijn wanneer woningcorporaties bewoners adviseren welke bomen geschikt zijn voor een kleine tuin in plaats van toestemming te eisen voor het plaatsen van een boom. Want de juiste boom op de juiste plek biedt voordelen aan zowel de huurder als de woningcorporatie die de taak heeft hittestress in woningen tegen te gaan.
In Rotterdam wordt bij nieuwbouw ruimte voor groen gemaakt. Waar geen bomen kunnen groeien, zorgt men voor verticale groei door middel van pergola’s.
Rondleiding voorbeeldtuinen ter inspiratie
Ter inspiratie voor het vergroenen van je tuin kun je deelnemen aan één van de door de tuinambassadeurs gegeven rondleidingen. Je krijgt daarbij gratis advies en tips.
Plaats: Kinderboerderij de Goudse Hofsteden aan de Bloemendaalse weg.
Data:
- Woensdag 26 juli om 19.00 uur
- Donderdag 3 augustus om 19.00 uur
- Zaterdag 12 augustus om 14.00 uur.
Aanmelding uiterlijk 1 dag van tevoren via onder vermelding van “rondleiding voorbeeldtuin” en voorkeur datum. De rondleiding gaat door bij voldoende deelnemers, met een maximum van 15 personen per ronde.