Hoe je ook tuiniert: er kan altijd een tandje bij. Tuinieren is een leerproces en ook de inzichten over wat goed of minder goed is zijn veranderd. Neem nu het winterklaar maken van je tuin. Vroeger werd daar onder verstaan het opruimen van oude plantenresten en gevallen blad. De tuin ging strak en netjes de winter in. Nu betekent winterklaar: afgestorven planten laten staan omdat daar insecten in kunnen overwinteren en zaaddozen voedsel zijn voor vogels. Blad laten we liggen omdat ook daar allerlei nuttige diertjes in kunnen schuilen en het blad voedsel is voor wormen en ander bodemleven. Bovendien beschermt een bladlaag de bodem tegen dichtslaan door de vele regen in de herfst en winter.
Wat je wél kunt doen zijn je vaste planten uitgraven en delen wanneer ze te groot zijn geworden. Ook kun je natuurlijk gifvrije bloembollen planten zodat bijen al vroeg in het voorjaar een voedselbron hebben. Je kunt zelf een egelhuisje maken volgens onderstaande beschrijving. Maar ze zijn ook te koop.
Als je tuiniert doe je dat niet alleen voor jezelf. Er komen vanzelf dieren naar je natuurgebiedje toe. Heb je geen vijver maar wel bruine kikkers en libelles in de tuin? Misschien hebben de buren een heel klein bakje met water staan wat al voldoende kan zijn voor kikkers. Ooit woonde ik in een flat en had een geranium bij de deur op de galerij gehangen. Een paartje grauwe vliegenvangers bracht daar met succes een nestje in groot. Dieren kunnen op de meest gekke plekken mogelijkheden zien maar wij kunnen ze natuurlijk ook een handje helpen. Dat begint met een groene tuin. Want een nestkastje of bijenhotel ophangen in een tuin met tegels en kunstgras is natuurlijk zinloos. Dieren hebben immers een groene tuin nodig waarin ze voedsel en veiligheid vinden.
Misschien heb je al een groene tuin maar kun je daarin betere plantenkeuzes maken. Zoals meer gelaagdheid in je tuin, meer verschillende biotoopjes, of meer bloeiende planten door het jaar heen. Ook kun je inheemse planten toevoegen waarmee bepaalde soorten zweefvliegen, bijen of vlinders geholpen zijn. En laat in een hoekje wat dood hout liggen.
Op 14 november gaf Lodewijk Hoekstra een lezing in het Huis van de Stad in Gouda. Er hadden zich ruim 60 bewoners aangemeld. Ik maakte vooraf even een praatje met hem over de Goudse Tuinambassadeurs. Ik vertelde dat ik de indruk heb dat we de doelgroep, de bewoners met een versteende tuin, te weinig bereiken. We bespraken of een tegeltax zou helpen, of dat juist bewoners met een groene tuin belastingvoordeel zouden moeten krijgen. Gouda ligt gemiddeld 2 meter onder zeeniveau. Wij wonen dus in een stad die kwetsbaar is voor overstroming.
Over water gesproken. Om minder regenwater in het riool te laten weglopen kun je je regenpijp afkoppelen om zo het water in de bodem te laten lopen. Natuurlijk moet de tuin hoog genoeg liggen zodat er geen water blijft staan. Je zou ook een WADI kunnen aanleggen: Water-Afvoer-Drainage-Infiltratie. Hoe je dat doet kun je lezen onder maatregel 8 in de Goene Gids.
De groene gids is een uitgebreid document opgesteld door Biodiversity Center Naturalis, HAS Green Academy, ASN Bank en A.S.R. Van de huidige regering hoeven we weinig te verwachten dus nemen we zelf het heft maar in handen.
In deze gids vind je tal van maatregelen om de biodiversiteit te stimuleren en klimaatproblemen te verminderen. Via onderstaande link kun je de gids vinden. Veel plezier en succes!
https://drive.google.com/file/d/1Hh0cEJPcwBEeWeQRtFrsH-UekMTEDVHT/view?usp=sharing