Voor deze tuin maken we een uitstapje naar Zuidhorn in de provincie  Groningen. Shannon en Roy wonen in een hoekhuis met een royale tuin van ongeveer  150 m2.

Toen zij daar twintig jaar geleden kwamen wonen was van een groene tuin geen sprake. Het moet een flinke klus zijn geweest om daar iets moois van te maken. Zij hadden daarvoor al een tuin gehad, en wisten dus uit ervaring wat wel en niet werkt. Het ontwerp maakten ze zelf en gingen vervolgens flink aan de slag.

De basis van de tuin zijn de heesters, hagen, buxus en het grote gazon. Daar om heen borders met (vaste) planten zoals kogeldistel, duizendknoop, gulden roede, vingerhoedskruid(2-jarig) en akelei. Allemaal planten waar bijen en zweefvliegen dol op zijn. De tuin ziet er prachtig onderhouden uit, een klus die in het groeiseizoen gemiddeld vier a zes uur per week van hen vraagt. In de zomer kost het onderhoud van de heggen nog wat extra tijd.

Je kunt zo op safari in deze tuin want door het vele groen zijn er dus ook veel dieren.  Shannon vertelt dat er behalve bijen lieveheersbeestjes, kevers, torren en wantsen zijn. Op de eerste foto hieronder een groen diertje dat ik nog niet kende: waarschijnlijk de groene struiksnuitkever.

Verschillende soorten spinnen voelen zich thuis in deze tuin, zoals kruis- en wolfspinnen. Er vliegen zeker drie soorten hommels rond: tuin-, aard- en weidehommels, en behalve de bijen ook de gewone- en de franse wesp. Aan vlinders ook geen gebrek: het groot- en klein koolwitje, blauwtje, dagpauwoog, atalanta, landkaartje en de kolibri vlinder: ze komen bij mooi weer regelmatig voorbij. De buxusmot is kennelijk nog niet gearriveerd in Zuidhorn: de bollen staat er nog goed bij, terwijl er in Gouda geen buxusstruikje meer te vinden is.

In zo’n groene tuin voelt de egel zich prima thuis en bij de regenton woont een pad. De spitsmuizen moeten wel oppassen voor de kat des huizes.

Vogelsoorten die in de tuin komen zijn mussen, merel, staartmees, kool- en pimpelmees, kraai, ekster, vlaamse gaai, roodborst, houtduif, boomkruiper en soms zelfs een sperwer die de club van vijfentwintig mussen de stuipen op het lijf jaagt.  Een enkele keer doen ook spreeuwen en koperwieken de tuin aan. 

Ik vraag aan Shannon en Roy wat de tuin voor hen betekent:

Met dit stukje groen bij ons huis zijn wij heel gelukkig! We voelen ons heerlijk ontspannen wanneer we in de tuin zijn: of we nu aan het werk zijn of domweg niets doen. En natuurlijk tevreden dat het ons lukte om een verwaarloosde tuin vol tegels en dode coniferen om te vormen tot een klein paradijsje .”

Wil je ook je tuin ter inspiratie aan anderen laten zien? Ben je je tuin aan het vergroenen of heb je al een groene tuin? Of wil je laten zien wat je hebt veranderd onder het motto tegel eruit, plant er in? Stuur dan foto’s met je verhaal naar