Veel mensen verlangen rond deze tijd naar de eerste lentedagen. Deze week was het al even zover: in het zonnetje en met 12 graden op de thermometer genoot ik ervan. Op de moestuin gooide ik de jas snel uit tijdens het onkruid wieden. Op zulke dagen barst de natuur bijna uit haar voegen: knoppen zwellen, zaailingen ontkiemen en de eerste winterbloeiers fleuren de kale tuin onherroepelijk op.
Vogels zingen hun hoogste liedje en zijn elkaar het hof aan het maken. De tortelduiven komen elke dag langs om een graantje of wat mee te pikken. Gisteren waren het er zelfs vier tegelijk. Een poosje zaten ze gezellig op de pergola, tot één van hen avances begon te maken richting een andere tortel. Toen brak er ruzie uit en was het gedaan met de gemoedelijkheid.
Maandagmorgen kreeg ik als cadeautje twee puttertjes op de zaadautomaat. Een goed begin van mijn week. Ik had er jaren geleden één op de zaaddozen van de Rudbeckia zien foerageren. Het kon niet op deze week: als toegift kwam er ook nog een staartmees aan de vetbol hangen. De halsbandparkieten, vinkjes en heggenmus tel ik niet eens mee.
Hieronder een impressie van wat er op dit moment bloeit in mijn tuin:
Ik moest even een zak tuinaarde halen bij een groot tuincentrum en vergaapte me daar aan alle troep die niets met tuinieren van doen heeft. Waarom mensen plastic dieren en planten kopen is mij een raadsel. Plastic ”natuur” is in mijn ogen geen kwestie van het hebben van een andere smaak maar eerder van een voortschrijdende vervreemding van de natuur. Is dat erg? Ja, toch wel als je weet dat al die spullen met de productie en het vervoer ervan bijdragen aan CO2 uitstoot, zorgen voor plastic vervuiling in het milieu, en stenen tuinen waar deze spullen meestal te zien zijn extra hitte en wateroverlast in wijken bevorderen. Heb ik afname van biodiversiteit al genoemd?
Verschillende onderzoeken wijzen uit dat een groene omgeving goed is voor mentaal en fysiek welzijn van mensen.
Een onderzoek van het RIVM kun je hieronder lezen.
Als je nog geen of een beginnend tuinier bent kun je gratis tuinadvies vragen bij de Goudse Tuinambassadeurs. Zij bekijken de mogelijkheden in jouw tuin: hoeveel tijd heb je, zijn je wensen niet te groot voor je budget, hoe zorg je dat je tuin in de zomer minder heet wordt; wat kun je met de tegels doen die zijn gewipt en welke planten en struiken vind je mooi, en hoe krijg je vlinders en vogels in je tuin. Ook geven de tuinambassadeurs onderhoudstips bij het advies.
Je kunt via de link hieronder meer lezen en advies aanvragen: