Bioloog Luc Hoogenstein uit Utrecht telde in 2021 alle dier- en plantensoorten in en om het huis. Hij was benieuwd hoeveel het er zouden worden. Wat hij zag registreerde hij bij de digitale databank waarnemingen.nl.

Hij telde zowel in de voortuin als op het balkon en in huis. Ook een stukje gras voor zijn deur mocht hij met toestemming van de gemeente beheren voor zijn telling. 

De lijst werd lang: meer dan 1000 soorten telde hij, waaronder de “getijgerde lijmspuiter”, een spinnensoort. Maar ook ontdekte hij waarschijnlijk een niet eerder waargenomen soort wesp zonder vleugels en die lijkt op een mier. Naturalis doet DNA onderzoek om vast te stellen of het inderdaad een nieuwe soort is. 

Het is bemoedigend wat er ondanks de oprukkende steenwoestijn in de stad nog aan leven te vinden is. Hij telde onder anderen 118 soorten planten, 200 soorten vliegen en muggen, 116 vogelsoorten en 391 soorten (nacht)vlinders.

Wil je het betreffende artikel in Trouw lezen? Klik dan op onderstaande link:

https://www.trouw.nl/duurzaamheid-natuur/deze-bioloog-telde-ruim-duizend-diersoorten-in-zijn-stadstuintje-een-getijgerde-lijmspuiter-wat-een-naam-he~b76db054/?utm_campaign=shared_earned&utm_medium=social&utm_source=email

Had ik maar zo’n fototoestel als Luc Hoogenstein! Dan zou ik waarschijnlijk ook een heel eind zijn gekomen met het tellen van insecten en andere dieren in mijn tuin. 

Het onzichtbare leven

Onder de grond is het ook geenszins een dooie boel. Onbewust van dit leven onder onze voeten begeven we ons van A naar B, bouwen we huizen, fabrieken, distributiecentra, datacenters, verbreden we wegen, bestraten we tuinen, spuiten gif op monoteelt gewassen, injecteren het overschot aan mest in de bodem, verdichten de bodem door het rijden met zwaar materieel, en ga zo maar door.

Volgens Wageningen University & Research is het bodemleven cruciaal voor de voedselproductie, reiniging van de grond en afvlakking van de gevolgen van klimaatverandering. Het is de basis voor het leven op aarde.

Het bodemleven bestaat uit dieren en organismen die op en in de bodem leven. Het zichtbaarste en meest gehate bodemdier is ongetwijfeld de slak. Niettemin zijn zij de opruimers in de tuin, maar helaas vergrijpen ze zich ook aan onze jonge dahlia’s en zaailingen. Op hun beurt zijn ze voedsel voor vogels en egels. Onzichtbaar is de mol, maar hij laat duidelijke sporen na met zijn molshopen. Er zit er één in mijn tuin, hij houdt de grond mooi los. Aan wormen heb ik ook geen gebrek, zij zijn onmisbaar in een gezonde bodem; ze verteren plantenresten en scheiden dat uit in de vorm van uiterst vruchtbare wormenpoep. In de strooisellaag kun je als je goed kijkt kleine springende beestjes zien: de springstaartjes. Er bestaan honderden soorten in Nederland. 

Ondergronds leven aaltjes of Nematoden, ze zijn niet groter dan 1 millimeter.  Je hebt een microscoop nodig om ze te kunnen zien. Ze leven van bacteriën, schimmels, planten en andere aaltjes. 

Planten leven in symbiose met Mycorrhiza schimmels die met hun netwerken er voor zorgen dat plantenwortels meer water en voedsel kunnen opnemen. 

Bacteriën breken organische verbindingen af, leveren en houden nutriënten vast.  Ook spelen ze een rol bij het tegengaan van ziekmakende schimmels bij planten. 

Men schat dat 1/4 van het leven op aarde zich onder de grond afspeelt. Een gezond bodemleven is voor ons voortbestaan van levensbelang en heeft van ons een andere houding nodig dan “uit het oog, uit het hart.”

Wil je meer weten over bodemleven? Klik dan op de link hieronder:

https://lv.vlaanderen.be/sites/default/files/attachments/pr_20141104_fab_inspiratiedag_bodemleven_petra_deproost_albon.pdf