Het boek “kerken van goud, dominees van hout” van de hand van roofvogeldeskundige Rob Bijlsma heeft mijn positieve ideeën over Nederlandse natuurbeschermers behoorlijk doen kantelen. Vooral Staatsbosbeheer krijgt er in zijn boek van langs vanwege de jarenlange nietsontziende kap van bossen ten faveure van achter een bureau bedachte natuur. Hele ecosystemen verdwenen en volgens Bijlsma is het regelmatig voorgekomen dat bomen waarin roofvogels een nest hadden door onkunde en onzorgvuldigheid werden omgehaald. In een enkel geval dachten de houthakkers zelfs een nest te kunnen sparen terwijl ze alle bomen en dus het leefgebied en dekking er omheen weghaalden.

In Bijlsma’s goed leesbare boek druipt het cynisme er soms flink van af. Hij haalt het typetje ingenieur Maurits Bleijerveen van Wim de Bie aan. Hieronder kun je het filmpje zien waarin het concept horizontale bossen wordt uitgediept.

Meerbomennu

Vanwege de ecologische crisis hebben Stichting MEERbomen, Caring Farmers en Urgenda de handen in één geslagen om 1 miljoen bomen te planten om zo de klimaatveranderingen te vertragen, de biodiversiteit te herstellen en om burgers te midden van al het slechte nieuws over het klimaat een positief handelingsperspectief te bieden.

Op initiatief van Yvonne Metaal is er een locatie in Gouda aangemeld waar op 4 februari boompjes zijn uitgegraven. Omdat er in de toekomst op die plek gebouw zal gaan worden krijgt de zaailingen een nieuwe bestemming in tuinen, voedselbossen of in het agrarische gebied. Vervolgens zijn de zaailingen opgeslagen op Goudasfalt en kan iedereen op zaterdag 11 februari een gratis boompje of struik afhalen. Op de spoorzone groeiden vooral kornoelje, berken en elzen. Het was soms flink graven voor de vrijwilligers. Zelfs de kleinere struiken van de kornoelje zaten goed verankerd in de bodem.

Na het rooien werden de struiken en bomen naar Goudasfalt vervoerd en daar zolang opgeslagen.

Een webinar van MeerBomenNu kun je kijken door op de link hieronder te klikken: