Het boek “kerken van goud, dominees van hout” van de hand van roofvogeldeskundige Rob Bijlsma heeft mijn positieve ideeën over Nederlandse natuurbeschermers behoorlijk doen kantelen. Vooral Staatsbosbeheer krijgt er in zijn boek van langs vanwege de jarenlange nietsontziende kap van bossen ten faveure van achter een bureau bedachte natuur. Hele ecosystemen verdwenen en volgens Bijlsma is het regelmatig voorgekomen dat bomen waarin roofvogels een nest hadden door onkunde en onzorgvuldigheid werden omgehaald. In een enkel geval dachten de houthakkers zelfs een nest te kunnen sparen terwijl ze alle bomen en dus het leefgebied en dekking er omheen weghaalden.

In Bijlsma’s goed leesbare boek druipt het cynisme er soms flink van af. Hij haalt het typetje ingenieur Maurits Bleijerveen van Wim de Bie aan. Hieronder kun je het filmpje zien waarin het concept horizontale bossen wordt uitgediept.

Meerbomennu

Vanwege de ecologische crisis hebben Stichting MEERbomen, Caring Farmers en Urgenda de handen in één geslagen om 1 miljoen bomen te planten om zo de klimaatveranderingen te vertragen, de biodiversiteit te herstellen en om burgers te midden van al het slechte nieuws over het klimaat een positief handelingsperspectief te bieden.

Doneer een zaailing dagen

Het werkt als volgt: je kunt op 27 november 2021 en op 12 februari 2022 een ongewenste zaailing uit je tuin aanbieden die daarna een nieuwe plaats krijgt. De zaailingen moeten tussen de 50 en 150 centimeter groot zijn want dan hebben ze een goede kans om aan te slaan. Voorbeelden van bomen zijn wilg, esdoorn, populier, vlier, maar ook afleggers van bijvoorbeeld bramen, frambozen en kruisbessen. Bevestig een label met de naam aan het boompje en lever hem in bij de dichtstbijzijnde bomen hub. In Gouda en omgeving is dat een inleverpunt in Reeuwijk.

Meedoen

Wil je mee helpen om Nederland te vergroenen? Je kunt je op de website Meerbomennu aanmelden voor verschillende werkzaamheden, zoals een dag oogsten, de communicatie of het vervoer van bomen voor je rekening nemen of de gemeente waar je woont mobiliseren. 

Inleverpunten en een lijst van geschikte bomen kun je vinden op de website meerbomen.nu

Een webinar van MeerBomenNu kun je kijken door op de link hieronder te klikken: