Klimop is in de herfst een belangrijke voedselbron voor vlinders, bijen en zweefvliegen. Terwijl alles straks zo’n beetje raakt uitgebloeid, gaat klimop nog tot in oktober door. Na de bloei verschijnen de bessen die voor bijvoorbeeld merels, kramsvogels en duiven een welkome voedselbron zijn tijdens de wintermaanden.

Hedera Helix is een inheemse plant en blijft het hele jaar in het blad. Hedera heeft een aantal jaren nodig om tot bloei te komen. Ik las ook ergens dat hij een bepaalde hoogte zou moeten hebben voor er bloemen verschijnen. In mijn tuin heeft het ongeveer 10 jaar geduurd voor hij uitbundig ging bloeien.

Er zijn veel variëteiten, zoals klein of grootbladig, groen en bont. Ik heb een grootbladige bonte soort tegen een saaie muur geplant. Het blad beweegt prachtig als het waait.

Klimop is een snelle groeier en vraagt het nodige onderhoud. Wanneer je rond de langste dag snoeit heb je de meeste groei te pakken en kunnen de bloeitakken zich ontwikkelen. Wanneer je pas in augustus of september snoeit, zul je weinig tot geen bloemen krijgen.

Klimop laat zich makkelijk stekken. lange takken die de grond raken wortelen snel en kunnen de bodem bedekken als je het laat gaan. Om te stekken knip je takken van zo’n 15 centimeter af en zet je in het water. Ze zullen snel wortelen. Mijn ervaring is dat het ook wel lukt om direct takken in de grond te zetten. Geef dan wel voldoende water bij langduriger droogte.

Klimop is een waardplant van het boomblauwtje, een kleine dagvlinder. Op de bloemen komen vaak Atalanta’s en dagpauwogen af.

Ik geloofde mijn ogen niet toen ik in een tuin plastic klimop zag hangen als een treurig gordijn. Plastic? Ja, inderdaad, duizenden plastic blaadjes die losraken en nog meer plastic vervuiling in het milieu veroorzaken. Zulke producten zouden, net als plastic rietjes en plastic wattenstaafjes verboden moeten worden.