-Ik had vergeten hoe het was- en dat de lente niet stil bloeien, zacht dromen is, maar hevig groeien –

Vasalis

Elk vroege voorjaar zie ik vol verwondering hoe alles in de tuin weer tot leven komt. Na een zachte winter is er hier en daar nog wat groen, maar toch is er van de meeste vaste planten niet meer over dan een dor hoopje stengels. Begin maart begin ik in de tuin op te ruimen, want na de sneeuwklokjes volgen de crocussen en sterhyacinten en die wil ik van uit huis goed kunnen zien.

Boeren krokus of Crocus Tommassianus

De felblauwe bloemen zijn sterhyacinten of Scilla Siberica. De witte bloemen met de porselein blauwe streepjes zijn Puschkinia’s. Beide soorten breiden zich langzaam maar zeker uit als ze het naar de zin hebben. Ze staan graag onder een loofboom.

Blauwe druifjes zijn bekende bloembollen voor de meeste mensen. Op de foto hierboven staan ze samen met Oude Wijfjes(waarom ze zo heten? Geen idee) of Ipheion Uniflorum in een pot. Ipheion houdt van warmte en droogte en doen het op de meest onmogelijke plekken zoals een kier tussen de tegels.

Eind februari begonnen de Kaufmanniana tulpen al te bloeien. Ze worden ook wel waterlelietulpen genoemd. Als de bloemen in de zon opengaan zie je waarom.

Behalve bloembollen bloeien er ook al wat vaste planten zoals Primula en het Maarts viooltje.

De heerlijk geurende muurbloem begint door het zonnige weer vroeg te bloeien met zijn roestbruin/rode en gele tinten. Hij is tweejarig. Het jaar nadat je hem hebt gezaaid bloeit hij nog niet. Als hij langer dan twee jaar in de tuin staat kan hij wat rommelig worden en omvallen, zeker na storm Eunice. Een plantensteun houdt hem nog even op de been.

Nog een vroegbloeiend rank tulpje: Tulipa Turkestanica. Hij staat al jaren in mijn tuin, komt elk jaar terug maar breidt zich niet verder uit. Hij houdt van zon en warmte, is inheems in centraal Aziƫ waar hij in de bergen voorkomt.