Het is tijd voor wat anti-reclame. Ik word daar niet voor betaald hoor. Integendeel: het zal me niet in dank worden afgenomen door een aantal super- en bouwmarkten die de met bestrijdingsmiddelen doordrenkte plofplanten aan de argeloze klant probeert te slijten. 

Vanmorgen nog was ik toevallig bij iemand die het financieel niet breed heeft maar vol goede bedoelingen wil leren tuinieren. Dus had ze bij de supermarkt voordelig een flinke partij 1-jarige planten gekocht. Ze vertelde dat het duw- en trekwerk was geweest in de winkel. Klanten verdrongen elkaar om de planten. 

Maar wat hebben ze nu eigenlijk gekocht?

1-jarige planten kunnen in de regel pas na half mei (ijsheiligen) naar buiten omdat er dan geen kans meer is op nachtvorst. Ik adviseerde de beginnende tuinierster om de planten tot die tijd dicht tegen het huis aan te zetten en goed water te blijven geven.

Ze was nog meer teleurgesteld toen ze hoorde dat haar gekochte 1-jarige planten hooguit een zomer meegaan en daarna dood zijn. 

De 1-jarigen op de foto’s hieronder kun je zelf zaaien en zijn toch veel leuker dan die tuttige perkplantjes als lobelia en afrikaantjes. Koop liefst ook biologisch zaad of vraag aan buren en vrienden.

Ik wilde het slechte nieuws een beetje doseren en vertelde haar nog maar niet dat planten uit super- en bouwmarkten – maar ook die uit de meeste tuincentra – bovendien flink onder het gif zitten. Ik was bang dat ze dan het bijltje – of beter gezegd de hark –  er waarschijnlijk gelijk bij neer zou hebben gegooid. Op de foto boven mijn blog zie je een vlinder die het loodje heeft gelegd na bezoek aan een met bestrijdingsmiddelen gekweekte vlinderstruik.

In februari was ik bij een door Velt Groene Hart georganiseerde lezing van Marlonneke Willemsen. Deze ging over het effect op insecten van met bestrijdingsmiddelen gekweekte planten. Zij heeft met fotografie de ontstellende effecten zichtbaar gemaakt. Vlinders bijvoorbeeld komen totaal misvormd uit de cocon. Klik op onderstaande link van Marlonneke’s website en zie welk effect gifplanten op verschillende insecten hebben. 

https://marlonnekewillemsen.com/invisible-threat/insecten/

Marlonneke is ook op tv geweest in de uitzending ‘wat houdt ons tegen’ die je hieronder kunt bekijken. 

https://npo.nl/start/serie/wat-houdt-ons-tegen/seizoen-2/wat-houdt-ons-tegen_7/afspelen

Binnenkort gaat de jaarlijkse bijentelling van start. Behalve met andere insecten gaat het met bijen ook niet goed. Bloeiende planten die met bestrijdingsmiddelen zijn behandeld betekenen een dodelijke val. Niemand die dat eigenlijk wil. Het is vaak een kwestie van onwetendheid. Gif zie en ruik je niet. De planten zien er onnatuurlijk onberispelijk uit. Ja, hoe zou dat nou toch komen, dat ze zelfs geen gaatje of beestje hebben en dat ze er allemaal identiek uitzien. 

Tagetes Linnaeus, het wilde afrikaantje, goed tegen plagen in de moestuin. Laat die dubbele frotten uit de bouwmarkt maar staan.

Nu we dit weten gebruiken we liever geen planten of zaden meer die met gif zijn behandeld. Het is soms even zoeken maar dergelijke leveranciers zijn er steeds meer. Online kun je het nodige vinden als je zoekt op biologische zaden en planten.

In de omgeving van Gouda kun je terecht bij tuinderij Vlijtig Liesje aan de Bloemendaalse weg, net buiten Gouda. In de herfst sluiten zij helaas voorgoed hun deuren. Zij hebben 1-jarigen(na half mei) en vaste planten. 

In Boskoop kun je terecht bij Schouten’s Kruiden, Rijneveld 121 in Boskoop. Zij verkopen kruiden en vaste planten. 

Een bloemenzee van 1-jarigen